Robert Rundin sänder högbollen Evilution Direct (8A)

Robert Rundin firar bestigningen av Evilution Direct med en öl, på toppen av det gigantiska blocket The Grandpa Peabody i Buttermilks. Ölen firades upp med rep till den lycklige klättraren, enligt Bergsports källor.
Robert Rundin firar bestigningen av Evilution Direct med en öl, på toppen av det gigantiska blocket The Grandpa Peabody i Buttermilks. Ölen firades upp med rep till den lycklige klättraren, enligt Bergsports källor.
Robert Rundin från Stockholm fick en högklassig avslutning på resan till Buttermilks i Kalifornien: tre 8A, varav en var Evilution Direct, en beryktad highball.
Buttermilks utanför staden Bishop i det sydvästra hörnet av USA, är ett av världens mest kända boulderområden. Här ligger det 18 meter höga blocket The Grandpa Peabody, som bland annat erbjuder de halsbrytande problemen Evilution (8A+), gjord av Jason Kehl 2002, och Evilution Direct (8A).
Robert Rundin hade som mål att sätta Evilution. Men till slut valde han utstegsvarianten Evilution Direct, som är mer psykiskt krävande. Hårda moves på en kraftigt överhängande vägg övergår till ett långt sva då man inte bör falla.
– I början jobbade jag på originalutsteget som Jason Kehl satte upp. Men den näst sista dagen kände jag att tiden var emot mig. Allt jag ville var att toppa ur problemet. Så jag gjorde ett press på direktutsteget, som är ett gradsnäpp lättare men två meter högre, och lyckades på första presset för dagen!
Åtskilliga duktiga bouldrare har räddhågsna backat ned från problemen. På Evilution Direct brukar en del fira sig ned med rep och granska utsteget i förväg. Andra gör den ground-up.
Hur kändes det att sätta en sådan highball? Är Evilution Direct det högsta problemet du gjort?
– Det är svårt att jämföra med andra boulders. Det känns lite overkligt. This Side of Paradise (7C+) är högre. Fast den psykade jag ur på när man egentligen är hemma och hoppade av. Så Evilution Direct är högst än så länge.
Robert satte även Seven Spanish Angels SDS (8A) och Fight Club (8A) i slutskedet av resan. De andra i resesällskapet – Hannes Platon, Minna Almqvist och Charlotta Rundin – kunde också lägga flera fina bestigningar bakom sig.
– Alla har gjort bra ifrån sig med många fina sänds. Hannes gjorde en 8A+ genom att toppa ur The Book of Nightmares i Red Rocks och fick flera andra 8A och 7C+ i bagaget. Minna sände klassikern Soul Slinger (7C) och en till i Bishop i samma grad och flera 7B+. Syrran satte nytt personbästa genom att sända sin första 6C+ och två andra 6C, som tangerade hennes tidigare personbästa, berättar Robert.