Eva Eskilsson i Chamonix lever för bergen

Eva Eskilsson on-sightar Laurent...Il y a Quelqu'un (7c), Sikati Cave på Kalymnos. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
Eva Eskilsson on-sightar Laurent…Il y a Quelqu’un (7c), Sikati Cave på Kalymnos. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
Eva Eskilsson, 32, är något av en doldis. Hon klättrar mycket trad och alpint – men sänder även 8a redpoint och 7c on-sight.
– Målet är att bli bättre all-round så att jag kan fortsätta att upptäcka nya platser och ha kul, såväl i äventyrliga berg som på sportklippor, säger hon.
Eva är uppvuxen i Sundsvall och bor sedan 2008 i Chamonix, där hon driver ett guide- företag tillsammans med sin österrikiske pojkvän. Hon är klätterinstruktör, examinerad i Frankrike, och utbildar sig till bergsguide via Svenska Bergsguideorganisationen (SBO).
Redan efter några minuters samtal med Eva förstår man att hon lever för skidåkningen och klättringen. I vilken form är inte lika viktigt.
– Det har blivit min normala tillvaro att vara i bergen. Jag klättrar det som inspirerar mig, antingen för att det är roligt eller för att det är jobb. Jag har aldrig tävlat inom klättring och har heller inga ambitioner att klättra en viss grad eller en viss led.
O Sole Mio, Grand Capucin, Chamonix. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
O Sole Mio, Grand Capucin, Chamonix. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
Hon är egentligen civilingenjör i bioteknik, med examen från KTH i Stockholm. Men någon sådan karriär blev det aldrig.
– Den var slut innan den började… Jag var intresserad av ämnet, men jag brann inte för det. För mig är det hög livskvalité att bo i Chamonix och vara nära bergen. Guideyrket är en ny, stor utmaning  och det är alltid kul lära sig nya saker, säger Eva.
De senaste åren har Eva Eskilsson presterat allt bättre inom sportklättringen. 2011 gjorde hon sin första och hittills enda 8a, Réve de Singe i Chamonix.
– Det var den första leden jag projekterade. Jag hade aldrig spenderat mer än ett par försök på en led, men på Réve de Singe lade jag ned tre dagar. Jag är inte så fokuserad på att klättra svårt, det blir som det blir, berättar hon.
I november satte hon två 7c on-sight och flera 7b+ on-sight på Kalymnos.
– Klättringen på Kalymnos, med tufor och stalaktiter, passar mig väldigt bra. Man kan hitta vilor, göra knälås och det är bra att vara vig, säger Eva.
Hemma i Chamonix lägger hon sällan ned tid på att hitta sportklätterprojekt.
Masken (7 svensk grad) på Lilla Galgeberget i Bohuslän. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
Masken (7) på Lilla Galgeberget i Bohuslän. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
– Det faller sig naturligt. Säsongen är inte så lång och för att komma till många av lederna får man köra en halvtimme med bil. På sommaren går det snabbare för mig att gå upp Aiguille de Midi och göra en 250 meters tradtur.
Eva klättrar i perioder på grund av sitt jobb. Det blir oftast under lågsäsongerna i maj och under september-oktober. Under vintern bouldrar hon inomhus i Chamonix två gånger i veckan. Men trots att klättringen sker stötvis är hon en av de bästa svenska, kvinnliga sportklättrarna.
En förklaring är att Eva Eskilsson i många år tävlade i gymnastik. Hon tog bland annat NM-guld och EM-guld i truppgymnastik med laget Stockholm Top Gymnastics.
– Fysiskt sett är det bra för klättringen att ha varit gymnast. Man får bra kropps- kontroll, corestyrka och bra flexibilitet. Det är fingerstyrkan, teknik och repertoaren av klättermoves som fattas, säger hon.
Hennes mål är att bli ännu bättre på alla typer av klättring.
– Ju hårdare man klättrar desto mer har man att upptäcka. Det finns många leder jag skulle vilja klättra men där jag är begränsad av min kapacitet.
– Jag tycker om att variera trad med bultad klättring, byta bergen i Chamonix mot klippor vid havet och så vidare. Just variationen är nog det som motiverar mig mest, och gör klättring till en livsstil mer än en sport för mig. Jag skulle nog bli uttråkad om jag bara skulle bouldra eller klättra sport, säger hon.
På toppen av Aiguille de Pelerins, Chamonix.  Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com
På toppen av Aiguille de Pelerins, Chamonix. Foto: www.Mountain-Spirit-Guides.com