Tre klättergym samarbetar i nya Göteborgscupen

Den nya tävlingen Göteborgscupen avslutas i april med en superfinal med 50-60 deltagare. På bilden syns Emmanuel Sanchez. Foto: Anna Meyerdierks
Den nya tävlingen Göteborgscupen avslutas i april med en superfinal med 50-60 deltagare. På bilden syns Emmanuel Sanchez. Foto: Anna Meyerdierks
Klätterhallarna i Göteborg arrangerar en bouldertävling tillsammans. Den 16 januari sker den första deltävlingen i den nya Göteborgscupen.
– Det är grymt kul att vi har enats om att göra denna satsning, säger Björn Strömberg på Klätterlabbet.
De tre stora hallarna i Göteborg – Klätterdomen, Klätterfabriken och Klätterlabbet – ligger bakom den nya cupen. Under våren 2015 genomförs tre deltävlingar. Därefter hålls en stor final.

  • Deltävling, Klätterdomen 16:e januari
  • Deltävling, Klätterfabriken 21:a februari
  • Deltävling, Klätterlabbet 14:e mars
  • Final, Klätterdomen 18:e april

Varje deltävling har 40 kvalproblem och avslutas vid varje tillfälle med en delfinal för de fyra bästa klättrarna i varje klass.
När deltävlingarna är över går de tio bästa klättrarna i varje klass vidare till slutfinalen på ”Domen” den 18:e april.
– Vi tror att cupen kommer att tillföra mycket positivt, såväl för tävlingsklättringen som för klättringen i Göteborg, säger Björn Strömberg.
Enligt honom har idén med en bouldercup i Göteborg funnits länge, men det var Erik Lutke på ”Fabben” som nyligen blåste liv i tankarna igen. Viss inspiration hämtades från tävlingen Gymfejden i Stockholm, som hölls nyligen.
– Men skillnaden är att i Göteborgscupen tävlar man inte för ett gym. Det är en renodlad cup. Den är öppen för alla, även om man kommer utifrån, och ska vara en bred tävling, säger Björn Strömberg.
Vilka klasser det blir är inte slutligt bestämt, utan beror lite på efterfrågan. Det kommer att bli seniorer (över 16 år) samt juniorer, båda klasserna uppdelat på damer och herrar. Det blir även en ”Oldies but goldies”-klass (över 40 år) och arrangörerna  hoppas att deltagarna blir tillräckligt många för att kunna dela upp dem i damer och herrar.
Vilket innebär att den slutliga finalen kommer att ha 50 eller 60 deltagare.
– Finalen lär bli riktigt publikfriande, som att gå på ett SM, säger Björn Strömberg.
Varje deltävling kostar 50 kr utöver inträde på respektive gym. Deltagare som har årskort eller klippkort kan, precis som vanligt, använda kortet för att betala inträdet.