De vill starta klättergym för utsatta barn i Mexiko

escalando-fronteras-bergsport-47Escalando Fronteras räddar ungdomar i Mexiko från droger och brott – genom att lära dem att klättra. Nu samlar den svenska hjälporganisationen pengar för att kunna öppna ett klättergym.
I en nysläppt film (se nedan) berättar Escalando Fronteras om hur det är att växa upp i mexikanska Monterrey. Filmen innehåller våldsamma, dokumentära bilder och visar hur narkotika, skjutvapen, hot från maffian och mord på öppen gata tillhör vardagen.
– Klättringen och Escalando Fronteras är det enda alternativet till kartellerna, drogerna och våldet för dessa barn och unga, säger Nicklas Karlsson från Skånes Klätterklubb, tillika en av grundarna.
Bergsport.se har i en tidigare artikel berättat om organisationen. De ideellt arbetande medlemmarna låter barnen från slummen i Monterrey testa klättring och försöker få dem att lämna det destruktiva livet.
– Vi förespråkar en kreativ lösning som de flesta större biståndsaktörer inte förstår och därför inte stöder finansiellt. Det finns nästan inga organisationer eller sociala program som når ut till dessa barn och ungdomar. Vi kämpar för att det inte finns någon annan som hjälper.
http://youtu.be/GngZ1EZBXLU
Nu försöker Escalando Fronteras samla ihop 30.000 dollar för att kunna öppna ett klättergym i centrala Monterrey. Det skulle innebära att organisationen nådde 1.000 ungdomar i stället för 100, som antalet ligger på i dag.
– Om vi lyckas kommer vi att kunna bygga ett klättergym där vi kan bedriva verksamheter så som mentorskap, yrkesträning och framför allt klättring för de barn och unga som behöver det. Utöver detta kommer gymmet att bli en fristad. Dit kan många av ungdomarna fly från gatans hårda värld i några timmar, säger Nicklas Karlsson.