Världsstjärnorna tränade inför Legends Only

Daniel Woods, Adam Ondra och Jan Hojer nöter på problemen inför La Sportiva Legends Only. Foto: Andreas Andersson
Daniel Woods, Adam Ondra och Jan Hojer nöter på problemen inför La Sportiva Legends Only. Foto: Andreas Andersson
Sex av världens bästa klättrare kom till Klättercentret i Stockholm på torsdagskvällen för att öva på problemen inför bouldertävlingen La Sportiva Legends Only.
– Det är riktigt hårda problem, säger Daniel Woods från USA.
Den återkommande tävlingen avverkas på Klättercentret vid Telefonplan på lördagen. Konceptet är detsamma som tidigare år.
Jernej Kruder från Slovenien. Foto: Andreas Andersson
Jernej Kruder från Slovenien. Foto: Andreas Andersson
Några världskända klättrare flygs till Sverige, får träna på problemen under ett genrep och tävlar sedan mot varandra inför publik ett par dagar senare.
I år är startfältet bättre än någonsin.
Daniel Woods (USA), James Webb (USA), Jernej Kruder (Slovenien), Jan Hojer (Tyskland), Adam Ondra (Tjeckien) och Alexander Megos (Tyskland) såg ut att trivas på Klättercentrets bouldervägg.
Alex Megos från Tyskland. Foto: Andreas Andersson
Alex Megos från Tyskland. Foto: Andreas Andersson
I flera timmar slet de professionella klättrarna med de fem problemen, som uppskattas vara mellan 8A och 8B.
– Det ska bli jätteroligt, men huden på fingertopparna är ganska sliten nu. Det blir en vilodag på fredag, säger Daniel Woods till Bergsport.se.
Biljetterna till evenemanget är dessvärre slutsålda. Klättercentret har begränsat antalet biljetter. En orsak är att många besökare hade svårt att se tävlingen förra året på grund av åskådarantalet.
Jan Hojer och Jimmy Webb svalkar sig under ventilationsröret på Klättercentret vid Telefonplan i Stockholm. Foto: Andreas Andersson
Jan Hojer och Jimmy Webb tar en paus under träningen på Klättercentret i södra Stockholm. Foto: Andreas Andersson
Ledbyggare är Stefan Eklund, Robert Rundin, Joakim Berglund, Sean McColl och Kilian Fischhuber. Reglerna för tävlingen är enkla:
– Deltagarna klättrar fyra olika problem och får tre försök på varje. Sedan får de tre bästa deltagarna fortsätta att klättra vidare, de har tre försök var på ett femte problem. Sedan räknar man ihop totalpoängen, berättar Stefan Eklund.