Februari het månad för svensk isklättring

Johan Norén vid Stora Sjöfallet.
Johan Norén, som arrangerar Laponiaträffen, trivs med livet vid Stora Sjöfallet.
Februari 2015 blir en händelserik månad för alla som gillar isklättring. Östersunds Klätterklubb arrangerar SM och hoppas även på utländska deltagare.
Därefter hålls isklätterträffar i Stora Sjöfallets nationalpark och Abisko.
Mårten Ellingsson i Östersunds KK arbetar för fullt med planeringen inför SM-tävlingen, som är tänkt att hållas i Östersund i mitten av februari.
– Jag tror det blir jättekul. Just nu bearbetar vi kommunen för att få hjälp med snökanoner och vatten. Vi hade ett inofficiellt SM 2006 i Östersund som var mycket lyckat. Då hade vi ett 30-tal tävlande, jag hoppas det blir minst lika många nu, säger Mårten.
Han och Peter Värvell, förbundskapten för landslaget i isklättring, överväger om evenemanget även ska bli ett nordiskt mästerskap eller stanna vid ett SM. Och huruvida det ska bli en officiell tävling som följer internationella regler, eller en förenklad variant som förra gången.
Klart är i alla fall att den nedre delen av tävlingsväggen kommer att bli brant och helt istäckt, med en ännu brantare dry tooling-sektion ovanför.
Johan Norén leder Grevinnan (WI4) vid Stora Sjöfallet.
Johan Norén leder Grevinnan (WI4) vid Stora Sjöfallet.
Geir Söderin, den duktige sportklättraren och nyblivne SM-trean i lead, tänker sig att vara med, trots viss oerfarenhet med isyxorna. Ett annat namn är landslagsmannen Olov Isaksson, Sveriges just nu mest framstående isklättrare.
Den 18:e februari är det dags för Laponiaträffen i Stora Sjöfallets nationalpark, en klassisk träff som arrangerats i nästan 20 år. Den här gången är det 30-årige Johan Norén från Älvsbyn som står för arrangemanget.
– Det är en gräsrotsidé. Var och en betalar självkostnadspris och jag tjänar inga pengar på det. En kille från Gällivare anordnade träffen de senaste åren, men han är trebarnsfar och klättrar inte så mycket längre. Jag frågade om jag skulle ta över och på den vägen är det. Klättring är mitt liv och jag känner att det är kul att ge tillbaka någonting, säger Johan.
Han är inte orutinerad som arrangör. Nyligen bjöd han in till en välbesökt isklätterträff i Abisko. Han har även arrangerat en Norrbotten Boulder Marathon och en bouldertävling i Kantaberg, som ligger mellan Älvsbyn och Arvidsjaur.
– Stora Sjöfallet är en nationalpark som gränsar till Sarek. Det finns sjukt fina och långa isfall i södersluttning, så de har sol på sig när vädret är bra. Stora Sjöfallet är en av de finaste platser vi har i landet för just isklättring. Akkamassivet ligger inte långt härifrån och är enligt många Sveriges vackraste fjällmassiv, säger Johan Norén.
Hittills har närmare 50 personer tackat ja till träffen på Facebook. Man anmäler sig till Laponiaträffen genom att kontakta fjällanläggningen vid Stora Sjöfallet och boka boende. Besökarna får 15 % rabatt.
Den 26 februari arrangerar guideföretaget Arctic Guides en isklätterträff under namnet Abisko Ice Climbing Festival.  Deltagarna kan vara med i olika ”clinics” som är anpassade efter om man är nybörjare eller erfaren. Bland gästerna finns Said Belhaj och dry tooling-specialisten Stefan Lindblom.
Stora Sjöfallet.
Stora Sjöfallet.