Nya tävlingsformen Nordic Lead Challenge lanseras

Hannes Puman tar guldmedalj i junior-VM i Nya Kaledonien i september.
Hannes Puman tar guldmedalj i junior-VM i Nya Kaledonien i september.
Ledningen för det svenska klätterlandslaget lanserar en nytt, förenklat koncept för leadtävlingar: Nordic Lead Challenge. Redan nu är tre tävlingar klara under 2015.
Nordic Lead Challenge har initierats av förbundskaptenen Reino ”Nicki” Horak, landslagscoachen Timo Kero och landslagsläkaren Björn Alber och stöds av Svenska Klätterförbundets tävlingskommitté (TK).
Under perioden mars-maj 2015 kommer tävlingar att hållas på Klätterverket i Stockholm, i Eskilstuna och på Klätterlabbet i Göteborg.
– Det är jätteroligt. Vi är väldigt glada över att så snabbt ha fått positiv respons. När vi började titta på det här hade vi inga leadtävlingar alls nästa år, säger landslagsledningen.
TK har tidigare haft problem med att få till leadtävlingar. Intresset från klubbar och kommersiella klättergym har varit lågt.
En orsak är att officiella tävlingar, till exempel SM, följer regelverket som det internationella sportklätterförbundet IFSC har fastställt. Det ställer stora krav på arrangörerna. Klätterhallen måste stängas av dagarna före tävlingen och nya leder byggas. Funktionärer ska döma, sköta tidtagning, hålla reda på resultaten, med mera.

En alternativ ”paketlösning”

TK delar ut bidrag till arrangörerna, men kommersiella klättergym som ändå har sina vanliga kundintäkter upplever ofta att leadtävlingar kostar för mycket tid och pengar.

Martin Idegren klättrar på Klätterlabbet i Göteborg, där en av Nordic Lead Challenge-tävlingarna ska hållas 2015. Foto: Ricardo Morales
Martin Idegren klättrar på Klätterlabbet i Göteborg, där en av Nordic Lead Challenge-tävlingarna ska hållas 2015. Foto: Ricardo Morales
Vid cuptävlingar behöver man visserligen inte följa IFSC-reglerna, men det har inte funnits någon färdig ”paketlösning” som alternativ förrän nu.
I Nordic Lead Challenge kan arrangören använda sig av ett förenklat tävlingsformat. Kvalomgången sker på minst sju befintliga leder, alltså leder som redan finns i klätterhallen. Deltagarna får själva hålla koll på poängen genom att fylla i sina egna scorecard.
– Det behöver inte innebära att kvallederna har suttit uppe i flera månader, de kan ha byggts nyligen. Det är upp till arrangören.
Alla deltagare måste leda. I stället för att räkna poäng för varje grepp så får man poäng för varje quickdraw-klipp. Finalen sker sedan som vanligt, enligt IFSC-reglerna, med onsight-klättring på en nybyggd finalled. Klasserna får dela på lederna, så det behövs endast tre nya leder.
– Det här gör att man inte behöver stänga av hallen innan och bygga så många nya leder. Man behöver inte heller engagera funktionärer förrän i finalen, säger landslagsledningen.
Det nya formatet ska ses som ett minimikrav. Om någon arrangör vill lägga till leder, tävlingsklasser eller tillämpa IFSC-reglerna fullt ut, så går det alldeles utmärkt.

Arrangören får intäkterna

En annan faktor som drivit fram idén med Nordic Lead Challenge var att TK fick mindre anslag av SKF för 2015. Det gör att TK inte i samma utsträckning som förut kan ge bidrag till tävlingar.
En stor skillnad med det nya konceptet är finansieringen. Det utgår inga arrangörsbidrag från TK. I stället får arrangören alla intäkter i form av sålda scorecard.  En rekommendation är att priset på ett scorecard inte överskrider 350 kr.
Namnet Nordic Lead Challenge indikerar att tävlingsformatet kan användas även utanför Sveriges gränser. Landslagsledningen har redan haft kontakt med Danmark och Norge.
TK söker nu efter ännu fler tävlingsarrangörer. Kontakta gärna kommittén om du har frågor eller vill veta mer om Nordic Lead Challenge.
pdf Regler och format, Nordic Lead Challenge
pdf Scorecard Nordic Lead Challenge

Inplanerade tävlingar 2015 (ett urval)

Februari                  Boulder               Västervik                   Sverigecup
Mars                          Boulder               Danmark                   Junior-NM
Mars                          Lead                       Stockholm                Nordic Lead Challenge
April                          Lead                       Eskilstuna                 Junior-SM, Nordic Lead Challenge
Maj                             Lead                      Göteborg                   Nordic Lead Challenge
Juni                            Lead                       Edinburgh                 Junior-EM