Extremklättraren Silvia Vidal föreläser i Sverige

Silvia Vidal på en av sina soloexpeditioner. Foto: Ignasi Tarrazona Gasque
Silvia Vidal på en av sina soloexpeditioner. Foto: Ignasi Tarrazona Gasque
Hon reser till ödsliga världsdelar och tillbringar upp till en månad ensam på bergväggen. I ösregn, snö och stormvindar – utan telefon eller komradio.
Silvia Vidal från Katalonien är en av världens främsta soloaidklättrare på stora väggar.
Nästa vecka kommer hon till Sverige och ger föreläsningar i Östersund, Stockholm och Göteborg. Miniturnén är arrangerad av Svenska Klätterförbundets alpina kommitté i samarbete med de lokala klubbarna.
– Hon är en förebild på många sätt och att vi hoppas hon ska inspirera folk till att klättra självständigt och gå sin egen väg. Jag hoppas att hon ska inspirera alla, inte bara kvinnor, för det hon gör är helt ”outstanding” oavsett kön, säger Erik Massih i SKF:s alpina kommitté.
Silvia Vidal skiljer sig från arketypen för en extrem äventyrare. Hon är kortväxt och spenslig och brukar knappt marknadsföra sina bedrifter. Men i alpina kretsar är hon känd och respekterad över hela världen.

Hon kommer från Barcelona i Spanien och började klättra vid 24 års ålder. Det stod tidigt klart att aidklättring på stora väggar, och helst ensam, var hennes passion. Ett par år senare åkte hon till Yosemite och klättrade Mescalito och Zodiac repsolo.
Sedan dess har hon klättrat i indiska Himalaya, Pakistan, Kanada, Peru, Mali, Chile, med mera. Oftast ensam och utan mobiltelefon, kommunikationsradio och regelbundna väderleksrapporter.
Hon säkrar sig själv på varje replängd, gör standplats och firar därefter ned för att ta bort säkringarna. Sedan jumarerar hon upp igen och fortsätter med nästa replängd.

Espiadimonis (A4/6b) på Serrania Avalancha i Chile. Foto: Silvia Vidal
Espiadimonis (A4/6b) på Serrania Avalancha i Chile. Foto: Silvia Vidal
Under föredragen i Sverige kommer hon bland annat att berätta om sin förstabestigning av 1.500 meter långa Espiadimonis (A4/6b) i chilenska Patagonien i början av 2012.
För att ta sig till platsen, den mäktiga granitväggen Serrania Avalancha, högg Silvia sig igenom skogspartier med machete och paddlade över vattendrag i en liten uppblåsbar gummibåt.
Sedan tillbringade hon 32 dagar ensam på berget. Hälften av tiden satt hon i sin portaledge eftersom det ihärdiga regnet omöjliggjorde all klättring. På bergväggen bildades ibland rena vattenfall (se filmklipp nedan).
– Det var första gången som jag var på en bergvägg och kände att jag inte kunde avbryta när jag ville. Ibland kan det ta två-tre dagar, men det är alltid möjligt. Men inte här, på grund av regnet. Det var farligt på grund av vattenfallen, säger hon i en intervju för den brittiska tidningen Climber.

11 november, Östersund

Plats: Ridhuset, Campus
Tid: 11 november kl 19.00
Pris:  100 kronor för ungdomar (13-18 år) och studenter, 150 kr för vuxna

12 november, Stockholm

Plats: Dieselverkstaden, Nacka, Sickla
Tid: 12 november kl 19.00
Pris:  100 kronor för ungdomar (13-18 år) och studenter, 150 kr för vuxna
Det går att betala vid entrén men man kan även köpa biljetter innan genom att anmäla sig och betala till postgiro 67 32 65-5 senast den 9 november. Ange Silvia och ditt namn på inbetalningen.
Här anmäler du dig till och med 9 november

13 november, Göteborg

Plats: Aulan på Handelshögskolan, Vasagatan 1
Tid: 13 november kl 19.00
Pris:  100 kronor för ungdomar (13-18 år) och studenter, 150 kr för vuxna
Förköp: Fjällsport
Arrangemangen sponsras av Sterling Rope