Andreas Enqvist nyanställd på SKF-kansliet

Andreas Enqvist är ny idrottskonsulent och informatör på Svenska Klätterförbundets kansli i Stockholm.
Andreas Enqvist är ny idrottskonsulent och informatör på SKF:s kansli i Stockholm.
På måndag börjar Andreas Enqvist, 39, sitt nya jobb som idrottskonsulent på Svenska Klätterförbundet (SKF).
– Det ska bli superkul att börja jobba med klättring på heltid, säger han.
Tvåbarnspappan Andreas är uppväxt delvis i Stockholm, delvis i Torshälla utanför Eskilstuna. Han har arbetat i IT-branschen i många år, senast som delägare och projektledare på en webbyrå.
Marknadsföring och digital kommunikation är områden som ligger honom varmt om hjärtat. Och klättring förstås.
– Klättringen har gett mig väldigt mycket genom åren. Det ska bli spännande att arbeta för förbundet och jag är tacksam över att nu få arbeta med klättring varje dag, säger han.
Andreas har klättrat i 15 år och började med kilsäkrade leder för att därefter hålla på med sportklättring och bouldering.
– Det har varit ganska jämnt fördelat. Nu är jag tillbaka där jag började och har börjat med tradklättring igen. Det intressanta med klättring är att man kan utvecklas och växa med det, utan att nödvändigtvis behöva prestera. Jag tycker fortfarande om att förbättra mig och att klara en led. Det är som att bli pånyttfödd varje gång man kommer upp.
Han är medlem i Karbin Klätterklubb och ledare i organisationen Bergsidan, som är inriktad på klippklättring och skidalpinism. Bergsidan är en del av Friluftsfrämjandet och brukar arrangera kurser och resor.
Förutom idrottskonsulenten och informatören Andreas Enqvist arbetar generalsekreteraren Karin Persson på SKF-kansliet. De är viktiga kuggar i hjulet inom svensk bergsport.
– En utmaning blir att ta tillvara på all energi som tillförs klätter-Sverige i samband med tillströmningen av aktiva genom inomhusklättring och ungdomsverksamhet. Jag vill att nuvarande och kommande generationer ska ha samma eller bättre möjligheter att utöva sin klättring som jag har haft, säger Andreas Enqvist.