Sex svenskor bestiger Island Peak i Nepal

Utsikten från Island Peak. Foto: Hi on life
Utsikten från Island Peak. Foto: Hi on Life
Sex klättrare från nätverket Girls get higher har landat i Nepal, där de ska gå upp på Island Peak (6.189 m).
– Jag är supertaggad eftersom jag och guiden har planerat detta sedan våren 2013, säger Ingela Rindberg från Östersund.
Förutom Ingela deltar fem kvinnor från Stockholm.
– Island Peak kallas för trekkingtopp. Det gör i princip alla 6000-meterstoppar i Nepal. Berget är inte speciellt tekniskt avancerat, men innehåller ändå en 90 meter hög snö- och isvägg i 50 grader och en avslutande luftig kamvandring till toppen, berättar Ingela.
För att acklimatisera sig till höjden vandrar svenskorna först till Mount Everests basläger och bestiger Kala Patthar (5.554 m). Planen är att nå toppen på Island Peak den 1 november.
Ingela Rindberg och de andra svenskorna utanför Manaslu Hotel i Kathmandu.
Ingela Rindberg och de andra svenskorna från Girls get higher utanför Manaslu Hotel i Katmandu.
– Förberedelserna har inte blivit som det var tänkt eftersom jag dragits med halsinfektioner hela våren som sedan visade sig vara en ansträngningsastma. Så vi får se hur den beter sig på hög höjd, säger Ingela Rindberg.
Deras guide heter Christina Sandström, som förutom att driva sitt guideföretag i Nepal även arbetar på Kebnekaise Fjällstation.
Resan är inte riskfri. En svår snöstorm slog i förra veckan till mot Annapurnamassivet, som ligger längre västerut i Nepal. Minst 40 personer har omkommit.
– Hittills har vi kontaktat ett tiotal svenskar, och de är alla välmående. Men vi kan inte garantera att vi nått ut till alla. Vi gör vårt bästa för att kontakta lokala myndigheter och sjukhus, säger Joakim Edvardsson Reimar på utrikesdepartementets presstjänst till TT.
Ingelas blog kan man följa svenskornas resa och bestigningen av Island Peak.