Aleksej Jaruta sätter Livet är en fest (8B)

Aleksej Jaruta. Foto: Hanne Erika Riise
Aleksej Jaruta. Foto: Hanne Erika Riise
Aleksej Jaruta, 17, har gjort lågstarten till Livet är en fest (8B) i Tolered i Göteborg.
– Jag blev förvånad över att det gick så snabbt, säger han.

8B-varianten på Livet är en fest är ett av de svåraste boulderproblemen på västkusten. Förstabestigningen gjordes av Geir Söderin i januari 2012 och den repeterades av Magnus Högström samma månad. Aleksej Jaruta blir den tredje klättraren att sända problemet.
– Det var kul! Och ett grymt problem, en boulder i världsklass. Jag gjorde ståstarten som är 7C+ för över ett år sedan och testade då några moves på lågstarten. Nu gjorde jag lågstarten på två sessioner och blev förvånad över att den kändes så lätt.
– Jag skulle ge den graden 8A+, samtidigt är det verkligen min klätterstil. Problemet är crimpigt, har lite uthållighet och egentligen inte något jättehårt move, säger han.
Aleksej bor i Romelanda utanför Kungälv och började klättra när han var 12 år, då han följde med storebrors kompis till Klätterfabriken. Ett år senare började han klättra utomhus. I dag klättrar han omkring fem gånger i veckan.
– Jag går i skolan precis bredvid ”Fabben”, så jag går dit nästan varje dag. Jag läser samhäll och det är en bra skola eftersom jag kan styra min tid själv ganska mycket. Egentligen tycker jag det är roligast att klättra utomhus, men det beror på vädret om det blir ute eller inne.

I år verkar mycket ha lossnat för Aleksej. Förutom att bouldra 8B har han även rivit av några klassiska 8a i Göteborg, bland annat Forex, Musen och Abstrakt, samt Creutzfeldt-Jacobs Syndrom (8a+/8b).
– Jag har klättrat en del sport i år, mest för att det har varit lite för varmt för att bouldra. Det är också väldigt kul och öppnar helt nya möjligheter, plötsligt finns det så mycket att göra. Det hade varit kul att klättra trad i Bohuslän också, jag ville dra ut nu under hösten men det har inte blivit av. Jag har klättrat lite trad tidigare, men inte så mycket.
Men det är boulderingen som ligger Aleksej närmast om hjärtat.
– Det krävs en högre nivå av precision när man bouldrar och det är nog en av anledningarna till att jag tycker det är roligare, säger han.
Genom att göra lågstarten till Livet är en fest blev Aleksej Jaruta en av få svenska juniorer som har bouldrat 8B.  17-årige Hannes Puman gjorde i juni Nalle Hukkataivals problem Normipäivä (8B) på Åland. Se vid 06.44 i filmen nedan.
– Jag tänkte jag skulle göra lite mer strukturerad träning nu under sommaren, men jag skadade mig lite och kom av mig. Jag känner att jag utvecklas ändå genom att bara klättra, säger Aleksej.