Dödsolycka på klättergym i Tyskland

Här, på en populär klätterhall i München, inträffade dödsolyckan. Foto: http://www.kbthalkirchen.de
Här, på en populär klätterhall i München, inträffade dödsolyckan. Foto: http://www.kbthalkirchen.de
En 45-årig, tysk kvinna har omkommit vid en olycka i en klätterhall i München. Kvinnan föll 13 meter rakt ned i marken.
Olyckan i hallen DAV Kletter- und Boulderzentrum München-Süd inträffade klockan 14.15 i söndags. Allt tyder på att kvinnan inte hade knutit knuten ordentligt, rapporterar tyska medier samt klätterorganisationen Deutscher Alpenverein (DAV).
Hon klättrade topprep, säkrad av sin make, på en vägg med leder i graderna 5-6. När han skulle fira ned kvinnan gled repet ur hennes sele och hon föll till marken. Ambulans larmades till klätterhallen. Kvinnan hade då slutat andas. Sjukvårdarna försökte återuppliva henne under färden till sjukhuset, där läkarna senare förklarade henne död.
Enligt Bergsports källor i Tyskland hade kvinnan påbörjat en dubbelåttaknut, fört änden genom selen, men glömt att trä tillbaka repet i knuten och fullbordade därmed aldrig åttan.
Det har tidigare skett flera dödsolyckor på inomhusgym i världen. Vid åtminstone ett fall, i Storbritannien, berodde olyckan på bristfällig inknytning av repet i selen. Sverige har ännu inte haft några dödsfall inomhus. Däremot rapporteras incidenter orsakade av felaktiga knutar någon enstaka gång om året.
–Jag misstänker att det finns ett mörkertal. Alla felknutar leder inte till olyckor utan upptäcks vid kamratkontroll eller av klättraren själv en bit upp på väggen, och sedan rapporteras de inte. Jag tror att rapporteringen runt om i landet kan bli bättre. Om du upptäcker en felaktig knut vid en kamratkontroll så är det underlag nog för att göra en tillbudsrapport, säger Robin Dahlberg i Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté.
Han poängterar att sannolikheten för att en olycka ska inträffa ändå är ganska liten i relation till mängden inknytningar som sker i Sverige varje dag, inomhus som utomhus.
– Men eftersom konsekvensen av en felslagen knut är potentiellt ödesdiger så måste inknytningsmomentet ses som kritiskt och mycket riskabelt. Det är därför en kamratkontroll är absolut nödvändig. En skillnad mellan inomhus- och utomhusklättring är att man vid inomhusklättring generellt knyter in sig fler gånger under ett pass än vid utomhusklättring. Därför är inomhussituationen på så vis mer sårbar för den här typen av olyckor, säger Robin Dahlberg.
Söndagens dödsfall i München betraktas som en olycka. Den avlidna kvinnans make är inte misstänkt för något brott, enligt den tyska polisen.