Serlachius flashade 8a på Flateninvigning

Fredrik Serlachius sätter "Hunter" (8a/8a+) på andra försöket. Foto: Björn Pohl
Fredrik Serlachius sätter ”Hunter” (8a/8a+) på andra försöket. Foto: Björn Pohl
På lördagen invigdes den nyrenoverade Flatenklippan utanför Stockholm. Fredrik Serlachius, 16, satte guldkant på evenemanget genom att flasha ”Baretta” (8a).
Flaten har genomgått tre månaders ombultning, rensning och trädavverkning. Omkring 80 leder har fräschats upp och nya leder borstats fram. Projektet har finansierats av Solna Klätterklubb, Stockholms Klätterklubb, Riksidrottsförbundet och Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.
På lördagen lät Solna KK inviga klippan. Ett 40-tal gäster deltog. Klubben bjöd på grillad mat samt kaffe och tårta, allt serverat nedanför bergväggen.
Fredrik Serlachius imponerade stort genom sin flash av ”Baretta” (8a). Han hade inga förplacerade quick-draws utan satte dem på lead. Den nervösa publiken såg hur han valde att strunta i att klippa den fjärde bulten, men Fredrik klättrade stabilt och klippte den femte bulten utan problem.
Efteråt gjorde 16-åringen varianten ”Hunter” (8a/8a+) på andra försöket.
Fredrik Serlachius har tävlat i flera år, men inte klättrat lika mycket utomhus. I år har han bland annat kommit #13 i junior-EM i lead och #25 i junior-EM i bouldering. Båda gångerna tävlade han i klassen Ungdom A.