Ny boulderförare över Stockholm/Uppsala

En boulderförare över Stockholm och Uppsala släpps vid månadsskiftet. Den innehåller över 1.400 problem och täcker bland annat områdena Orhem och Focksta.
Författare är 34-årige Stefan Eklund, som arbetar på Klättercentret och tidigare har gett ut två boulderförare över Uppsala.
– Det har aldrig funnits en boulderförare i bokform över Stockholm. Det är kul att kunna publicera ett dokument över det som klättrats under alla år, säger han.
boulderguide-uppsala-stockholm-bergsport-2Föraren är knappast någon tunn broschyr. Den är i färg, innehåller över 1.400 beskrivna problem och är närmare 400 sidor tjock. Trots det har Stefan Eklund gjort ett hårt urval, såväl av områden som problem.
– Det svåraste har varit att begränsa sig. Man kan inte ta med precis allting, det skulle aldrig få plats i en enda bok. Jag har sorterat bort problem som aldrig klättras och prioriterat kvalitet i stället.
– Boulderingen i Stockholm har länge haft lite dåligt rykte, att det handlar om sprängklippor med graffiti. Den stämpeln vill jag tvätta bort. Jag har valt ut problem som håller en hög standard, säger Stefan.
Stockholm är representerat av omkring 50 områden, bland annat Orhem och Brudberget. Även områden långt utanför storstaden är med, till exempel Åkers Styckebruk och Mörkö.
Sektorer som inte finns med är till exempel Ågesta, för vilket redan finns en förare, samt boulderingen kring Haninge: Kolartorp, Björkdalen, Fornborgen och Balingsta. Dessa områden har främst utvecklats av Christer Holmlund och John Påhlman.
– Det är stora områden och jag kan dem dåligt, så jag överlåter det till Chrille och John.
Uppsala representeras av 29 områden, bland annat Focksta, Källberga och Jumkil (se film nedan).
– Uppsala är en av de bästa klätterstäderna i Sverige, mängden och kvaliteten på boulderingen är otroligt hög. Under de sex år som har gått sedan jag gav ut den senaste föraren har det hänt väldigt mycket. Det har säkert gjorts 500-600 nya problem, säger Stefan.
Gradmässigt innehåller föraren cirka 300 problem som är under 6A, 500 problem mellan 6A och 6C+, 500 problem mellan 7A och 7C samt drygt 120 problem mellan 7C+ och 8B.
http://vimeo.com/33240094