Matilda Söderlund till semifinal i VM i Gijón

vm-lead-gijon-bergsportMatilda Söderlund gick vidare till semifinal med god marginal i VM i lead i Spanien på fredagen.
– Jag är jättenöjd, klättringen kändes väldigt bra, säger hon.
Matilda Söderlund har inte tävlat sedan World Games i Colombia förra sommaren, då hon drabbades av en fingerskada. I fredagens VM-kval i lead kom hon  på elfte plats, en bra comeback av 22-åringen.
– Jag hade inga förväntningar alls eftersom jag inte har tävlat på ett år. Det kändes lite surrealistiskt att vara här, det är en sådan kontrast jämfört med pluggandet på Handels. Men jag är taggad på att tävla igen och det är roligt att vara i Gijón, säger hon.
Uppladdningen inför tävlingen kunde sannerligen ha gått bättre. Först var Matilda förkyld i en vecka. Och i måndags hoppade ena knäskålen ur led under träningen.
– Det har hänt många gånger förut, men det var extrem otur att det hände nu, säger hon.
Inte mindre än sex deltagare toppade ur båda lederna i damernas kval, vilket är ovanligt. 26 klättrare gick vidare till semifinalen, som hålls på lördagen. Semifinalen streamas live (se nedan).
– Den första kvalleden var mer teknisk med mycket positionering. Den kom jag nia på. Den andra leden var mer straight forward och hade mer uthållighet. I slutet skulle man göra knee-drops, men jag kunde inte göra det med mitt knä så jag fick hitta en annan lösning och kom på trettonde plats, berättar Matilda.
Hon blev imponerad av Magdalena Röck (Österrike) och Jain Kim (Sydkorea).
– Båda ser ut att vara i en klass för sig, de verkar vara i riktigt bra form. Jag tror att någon av dem kommer att ta hem VM.
Fullständiga resultat från damernas kval