Rune överlevde markfall från 25 meter i Bohuslän

Rune-Soras-Bergsport-Brappersberget
Rune Sörås.
Rune Sörås trodde han skulle bli nedfirad. Men på grund av ett missförstånd kopplade andreman ur repbromsen. Rune lutade sig bakåt – och föll 25 meter rakt ned i backen.
Olyckan vid Brappersberget i Bohuslän inträffade fredagen den 13 juni. Trots svåra skador överlevde norrmannen det långa fallet från ankaret till marken.
– Jag bröt bäckenet, fyra revben, skadade ena ankeln och fick frakturer i kraniet och ena kindbenet, berättar Rune Sörås.
Han har återhämtat sig bra och klarar i dag att gå obehindrat. Direkt efter olyckan var läget kritiskt. Rune fördes till Sahlgrenska Universitetssjukhuset med ambulanshelikopter.
– Jag fick ganska omfattande inre blödningar i huvudet och blev opererad så fort jag kom till Göteborg. Lyckligtvis hade jag på mig hjälm, annars hade jag nog varit död.
Rune Sörås är 25 år och kommer från Bergen, men bor numera söder om Oslo. Han har klättrat i Bohuslän många gånger de senaste åren. Big Ben (5) på Brappersberget gjorde han redan 2010 och var den första leden han klättrade i Sverige.

Rune gick försteman på Big Ben

Den 13 juni i år var han tillbaka på klippan, tillsammans med en vän från Norge. Kamraten började med att leda Kyrkråttan (4+) och säkrade Rune från toppen. Sedan skulle Rune leda den 25 meter långa Big Ben.
– När jag varit i Bohuslän har jag vant mig vid att säkra andreman uppifrån standplatsen. Men den här dagen bestämde vi att jag skulle rappellera eller firas ned, berättar Rune.
Men vilket av alternativen de skulle välja, om Rune skulle fira själv (rappellera) eller bli nedfirad, stod inte klart mellan replagskamraterna. Det bäddade vägen för olyckan, tror Rune.
– Big Ben har ett bultat ankare, men eftersom bultarna är placerade ganska långt in kunde andreman inte se mig. Såvitt jag har förstått ropade jag ”självförankring”. Han kopplade ur repbromsen för att han trodde att jag skulle rappellera ned.

Minns inget från olyckan

Rune Sörås föll handlöst från toppen av berget, rakt ned i marken. Men 25-åringen från Bergen hade onekligen turen på sin sida.

Bergsport.se den 14 juni 2014.
Bergsport.se den 14 juni 2014.
– På marken låg en massa stenar. Jag lyckades landa på en 2 x 1 meter stor gräsfläck mellan stenarna.
Rune kommer inte ihåg någonting från olyckan och kan följaktligen inte förklara exakt vad som hände.
Hans första minne efter händelsen är när han flögs till Bergen fyra dagar senare, trots att han var vid medvetande direkt efter olyckan och även hade vakna perioder under vistelsen på Sahlgrenska.
– Jag såg en bild efteråt som visade att jag hade gjort ett topprepsankare i bultarna och uppenbarligen tänkte att jag skulle bli nedfirad. Så missförståndet mellan oss är nog nyckeln till vad som gick fel, säger Rune.

”Självförankring” betyder ”lägg av”

Den avgörande orsaken kan vara att Rune, enligt vännen som säkrade, använde ordet ”självförankring”. Det är ett norskt kommandoord som enligt Stein Tronstad, som arbetat med säkerhetsfrågor för det norska klätterförbundet, används vid multipitchklättring.
Betydelsen är att klättraren har säkrat sig själv och andreman kan lägga av.
I kommande nummer av Bergsport skriver Robin Dahlberg från säkerhetskommittén i Svenska Klätterförbundet en artikel om missförstånd som kan uppstå när man tolkar kommandoorden olika. Tidningen kan beställas genom att kontakta kansliet@klatterforbundet.se.