Klättrare skadad vid markfall på Simonsberget

Toppen av Simonsberget. Foto: Andreas Andersson
Toppen av Simonsberget. Foto: Andreas Andersson
En man i 40-årsåldern fick ryggskador vid en klätterolycka på Simonsberget på söndagen.
– De två översta säkringarna lossnade och han landade på en stenhylla vid insteget, säger vännen som säkrade honom.
Olyckan inträffade på leden Stålfinger (7-) på Simonsberget utanför Nyköping vid 15-tiden på söndagen.
– Han har fått en kotkompression och ligger kvar på Nyköpings lasarett. Det är ingen allvarlig skada, men läkarna vill göra en magnetröntgen på måndag för att kontrollera om han har ytterligare skador, berättar vännen.
De två klättrarna hade åkt ned till Södermanland från Stockholmstrakten för att klättra över dagen.
– Vi hade klättrat Pelaren (5-/5) upp till den stora hyllan där Stålfinger ligger. Han klättrade Stålfinger på topprep ett par gånger. Den andra gången lade han säkringar medan han klättrade på topprep. Sedan var det dags för ett ledpress. Det kändes som att han skulle riva av den, men så blev det tyvärr inte.
Vid fallet slets de två översta säkringarna, en blå respektive en gul Black Diamond Camalot X4, ut ur fingersprickan. Klättraren föll omkring sex meter ned i backen.
– Han landade hårt med fötterna på den lilla hyllan vid insteget och föll sedan bakåt, ned på den stora hyllan. Efteråt är vi förvånade över att säkringarna rippade, men det är ju ganska små kammar och han lade dem lite blint. Han stod till höger om sprickan och såg inte riktigt, berättar vännen.
Räddningstjänsten firade sig ned till Stålfingerhyllan för att undsätta klättraren.
– Först klättrade en ambulanssjukvårdare ned och gav den skadade smärtlindring. Sedan klättrade en av våra brandmän ned och lade den skadade på en Japanbår, berättar Stefan Karlsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Nyköping, för Bergsport.se.
Räddningsinsatsen tog omkring en timme.
– Vi firade ned brandmannen och den skadade till marken. Brandmannen gick med båren framför sig och fötterna mot bergväggen.