Ymer Alber #5 på Europacupen i Österrike

Foto: Dalton Schintrr  www.vertical-madness.at
Ymer Alber. Foto: Dalton Schintrr, www.vertical-madness.at
Ymer Alber tog sin bästa placering hittills när han kom på femte plats på Europacupen i bouldering för juniorer i helgen.
Tävlingarna hölls i Längenfeld Ötztal i Österrike. Ymer Alber, född år 2000, gjorde en imponerande insats i kvalet i klassen Ungdom B. Han kom då #3 och säkrade sin finalplats med marginal.
När tävlingen var över slutade han på femte plats.
– Han klättrade riktigt bra och kunde fokusera. Det märks att han lärde sig mycket av tävlingen i L´Argentière, då han kom sjua. Jag visste att han hade kapacitet att gå till final och den här gången fick han ut 100 procent av sin kapacitet i kvalet, säger förbundskaptenen Reino Horak.
Framgången är viktig för Ymer, som ännu inte har hunnit få så mycket erfarenhet av internationella tävlingar. Nu satsar han på junior-EM i bouldering i 6-7 september.
– Det ger självförtroende förstås. Och när det går bra blir man mer taggad och sugen på att träna när man kommer hem, säger Reino Horak.
Hannes Puman och Ymer Alber i Längenfeld Ötztal. Foto: Dalton Schintrr, www.vertical-madness.at
Hannes Puman och Ymer Alber i Längenfeld Ötztal. Foto: Reino Horak
Hannes Puman, som var den andre svenske deltagaren, kom på sjunde plats i Ungdom A och var bara en placering från att gå till final.
– Sex personer gick vidare till final, vilket är lite snålt. När det var tre minuter kvar av kvalet var Hannes fortfarande i final, så det var väldigt nära. Han tyckte problemen i L´Argentière passade honom lite bättre. Här var det lite mer teknik och balans, inte lika mycket styrka, säger Reino Horak.
Tävlingarna hölls utomhus. Deltagarna klättrade på samma väggar som användes vid bouldervärldscupen för seniorer i Innsbruck i maj. Förbundskaptenen rapporterar om regn varje dag och 8-12 grader varmt.
– Men det var tak över väggarna, så klättrarna var torra, säger Reino Horak.