Kajsa Rosén gör sin första 8b

Foto: Martin Idegren/David Fält
Foto: Martin Idegren/David Fält
Kajsa Rosén har sin bästa utomhus-säsong hittills. I juli gjorde hon Racing in the street (8b) i franska Rue des Masques.
– Jag blev väldigt glad när jag gjorde alla moves och kände att jag kunde sätta den, säger hon.
I området Rue des Masques i sydöstra Frankrike utgörs klippan av konglomerat, vilket innebär mycket lister och pockets.
– Jag tyckte jättemycket om det stället. Racing in the street är 20-25 meter lång, överhängande och ganska crimpig och teknisk. Jag tror den passade mig väldigt bra, säger Kajsa Rosén.
Det tog två dagar för henne att göra sin första 8b redpoint. 17-åringen från Stockholm slog därmed sitt personliga rekord.
Hon åkte ned till Frankrike ensam och bodde hos utflyttade svenske klättraren David Fält och hans familj. Det var David som visade henne klippan och säkrade henne under flera av försöken.
– Racing in the street såg så fin och cool ut. Jag tyckte det var klippans led, en ensam linje på väggen. Först vågade jag inte riktigt utan började med 8a:n bredvid, men sedan kände jag att jag måste testa 8b:n. Jag hade ju inte gjort någon 8b tidigare, berättar Kajsa.
Martin Idegren slöt upp från Sverige, med siktet inställt på världscupen i lead i Briançon som hölls några dagar senare. Han kände på Racing in the street och gav Kajsa ny beta på en sekvens. Och då sänkte hon leden.
– De hade sagt att om man sätter sitt rekord så ska man bjuda på glass. Så när jag var nästan vid ankaret frågade jag Martin och David vilken smak de ville ha, berättar Kajsa.

”Jag är sjukt peppad inför träningen”

Snart börjar Kajsa Rosén andra årskursen på klättergymnasiet i Midsommarkransen i Stockholm. Hon tränas av Daniela Ebler och Robert Rundin, båda duktiga tävlingsklättrare.
– Träningen har gått bra, jag är sjukt peppad. Jag har ett väldigt strukturerat träningsschema. Just nu fokuserar jag mycket på mina svagheter och försöker göra en del mental träning. De senaste tävlingarna har det tagit emot lite på den biten och inte gått så bra. Jag har lite för stora förväntningar på mig själv. Däremot går utomhusklättringen bättre för varje år, det känns som jag utvecklas hela tiden.
Kajsa Rosén laddar nu inför junior-EM i bouldering i italienska Arco i början av september. Därefter väntar junior-VM i lead i den gamla franska kolonin Nya Kaledonien utanför Australien.

Breaking the law hägrar

Och kanske återvänder hon till att nöta på Breaking the law (8b) på Örnberget utanför Stockholm.
– Jag vill känna att jag presterar mitt bästa i Arco och Nya Kaledonien, känna att träningen har gett resultat. Men det jag mest vill göra är nog Breaking the law. Jag har hållit på med den ett tag och vill sätta den och inte klättra den mer…
Filmklippet nedan visar när Anak Verhoeven från Belgien klättrar Racing in the street.