Jansson och Massih gör ny 8b-trad i Norge

Christer Jansson från Norrköping leder Ronny Medelsvensson (9 eller fransk 8b) på Profilväggen i Jössingfjord. Foto: Erik Massih
Christer Jansson från Norrköping leder Ronny Medelsvensson (9 eller fransk 8b) på Profilväggen i Jössingfjord. Foto: Erik Massih
Christer Jansson och Erik Massih har friklättrat aidleden Heksenatt i Jössingfjord i Norge.
– Rejält överhängande, kompromisslös jamklättring, säger Erik Massih och uppskattar graden till cirka 8b.
Leden är en av de svåraste spricklinjerna som friklättrats i Skandinavien. Bestigningen skedde tidigare i juli. Erik Massihs längtan efter leden går flera år tillbaka.
– Jag upptäckte leden för cirka tre år sedan, när jag tillsammans med Oskar Alexandersson för första gången var vid Profilväggen i Jössingfjord. Vi trodde väl båda att vi skulle onsighta linjen, den såg så straight forward ut. Oskar vann klunsningen och fick gå först. Jag var skitsur, berättar Erik Massih.
Men den kraftigt överhängande sprickan bjöd på oväntat motstånd.
– Oskar kom typ tre moves innan han sög tag i camaloten och hängde. Sedan började ett aid- och hangdogsinferno. När jag firade ned från första ankaret insåg jag hur brant den var. Jag blev så sjukt inspirerad.
2012 träffade Erik den belgiske klättraren Nicolas Favresse, som var på jakt efter hårda sprickor att klättra. Han tipsade Favresse om den mäktiga Profilväggen, vilket ledde till att belgaren satte upp nyturen The recovery drink, en av världens svåraste tradturer, på samma vägg (se filmen längst ned)
– Nico var så gentil att lämna Heksenatt åt oss trots att jag sa att det var fritt fram att göra den.
Erik Massih visade även leden för vännen Christer Jansson, som blev lika inspirerad. Men projektet drabbades av ett bakslag när Erik kraschade på cykeln och slet av såväl korsbandet som ett ledband i ena knät.
– Trots det åkte jag på en Norgeturné och stannade till i Jössingfjord, bara för att se på leden igen. Jag säkrade Chrille på den någon vända och testade lite själv med ortosen på benet. Knappast optimalt. Efter operationen var jag oerhört taggad att komma tillbaka för att göra den. Jag sportklättrade mycket och formen återvände så pass att jag onsightade ett par 8a i Spanien under våren 2014, berättar Erik Massih.
christer-jansson-bergsport
Christer Jansson tejpar fingrarna inför ett nytt försök på Heksenatt. Foto: Erik Massih
Vid midsommar anlände Christer och Erik till Jössingfjord och lade ned en veckas jobb på leden, men det blev ingen fribestigning. I mitten av juli rullade radarparet från Norrköping respektive Stockholm ånyo in på parkeringen vid fjorden, denna gång med familjerna med sig.
Och nu satte de leden. Båda ledde var för sig.
– Det är en otroligt stark känsla att dela denna resa med en av mina äldsta klättervänner. Vår progression följdes åt och vi hade verkligen glädje av att jobba på leden tillsammans. Genom att det är ett riss är det vansinnigt svårt att gradera men det känns rimligt att säga skandinavisk 9. Sedan det kanske speglar våra tillkortakommanden som rissklättrare, vad vet jag. Hursomhelst rör det sig om rejält överhängande, kompromisslös jamklättring som knappast lär lämna någon oberörd, säger Erik Massih.
De har döpt den friklättrade leden till Ronny Medelsvensson, hämtat från en rollfigur i den animerade filmen Flåklypa Grand Prix.
– En storslagen led kräver ett storslaget namn!
http://vimeo.com/57373499