Tumles liv kretsar kring bouldering

På bara ett år har Benjamin Linné Ryn, 21, blivit ett av toppnamnen i svensk bouldering.
– Det är så skönt med klättring. Jag kan bara strunta i alla världens problem och göra något jag älskar, säger han.
En titt på hans scorecard säger det mesta. Den unge göteborgaren har satt flera 8B och mängder av andra hårda problem. Alla gjorda under 2013 och 2014.
– Jag har klättrat länge, men det var då det lossnade för mig, för ungefär ett år sedan. Jag klättrade väldigt mycket och var väldigt motiverad, säger Benjamin, som kallas ”Tumle” av klätterkompisarna.

Foto: Hanne Erika Riise
Foto: Hanne Erika Riise
I Fontainebleau i våras gjorde han bland annat 8B-problemen Elephunk, Bleu Sacré och Partage Assis. Flashen av Gecko (8A+) blev kronan på verket.
– Det var en grym resa! Vi hade roligt och det var bra väder. Det är kul att pröva hårda problem när man är i Fontan, det finns inte så många hårda boulders i Göteborg. Tyvärr var jag tvungen dra hem två veckor tidigare för att mina pengar tog slut.
Tumle började klättra på Klätterfabriken i Göteborg när han var i sexårsåldern. När han var 14 kom han med i en träningsgrupp för ungdomar som var lite duktigare. Då väcktes hans passion för klättring. Något år senare började han och hans lillebror Jonathan klättra ute.
– Vi och några andra kids från ”Fabben” upptäckte att det var utomhusklättring det handlade om. Vi tog bussen och spårvagnen ut och klättrade hela tiden i alla väder. Så har det fortsatt, fast nu har jag körkort.

”Jag vill gärna utvecklas”

I dag arbetar han deltid som ledbyggare på Fabben och klättrar tre-fyra gånger i veckan, mestadels utomhus. Han följer inget träningsprogram, men har ambitionen att börja träna mer strukturerat.

Foto: Jonathan Linné Ryn
Foto: Jonathan Linné Ryn
– Mycket i mitt liv kretsar kring klättring och jag vill gärna utvecklas och bli duktigare. En anledning till att bli duktig är att man kan klättra så mycket mer. Det är så jävla kul att bara bouldra en massa, vara ute på fantastiska ställen med vänner, pusha sig själv, resa, klättra i nya områden…
– Alla bygger upp sitt liv kring något: familj, jobb, konsumtion. Klättring är ultimat för mig, säger Tumle.
Han har även funderat på att klättra mer traditionell klättring och testa Bohusläns fina kilsprickor. En annan plan är att borsta fram fler boulders.
– Det finns mycket bra bouldering här, men inga stora områden. Det finns framför allt mycket nytt att göra i Bohuslän, bara en bråkdel är gjort. Några av projekten är de bästa och mest tilltalande linjerna jag sett, säger han.

Solade Pirayaklubben (8b)

I början av maj åkte han till Hylteberget och klättrade den kända sportleden Pirayaklubben (8b) solo, med tio crash pads och ett par nervösa spottare på marken (se filmen nedan)
– Folk i Göteborg har alltid snackat om att klättra den utan rep. Det är en sportled, men ganska kort, ungefär 10 meter hög. Nu kände jag att jag hade nivån att kunna göra det. Jag gjorde leden med rep för ett år sedan och visste att det inte var några problem rent fysiskt.

Tumle lockades av den mentala utmaningen och ville tillföra riskmomentet och fokuseringen som ytterligare aspekter i klättringen.
– Men när jag väl gjorde leden var jag inte alls pressad eller rädd, det gick väldigt lätt. Det blev nästan lite av ett antiklimax.
När Bergsport.se ringer har han ont i ett finger, men om skadan inte visar sig vara så allvarlig så står en Norgeresa på schemat för sommaren.
– Jag var i Rogaland, runt Stavanger, för två veckor sedan. Det var helt sjukt vad många block, det bästa jag sett! Var man än kör så hittar man stora, fristående block.

Foto: Hanne Erika Riise
Foto: Hanne Erika Riise