Klättring filmas med drönare i nya svenska filmer

Fotografen Alexander Rydén skildrar klättring i Norden genom att filma från en radiostyrd helikopter. I dag släppte han en trailer med filmklipp från Stockholm.

Arbetsnamnet för projektet är Drone climbing Scandinavia.
– Jag vill skapa något nytt inom klättringen genom att filma med en drönare. Det har inte gjorts särskilt mycket och öppnar nya möjligheter att filma, säger Alexander.
Ambitionen är att skapa ett flertal filmer som publiceras på nätet. Alexander har redan pratat med flera klätterprofiler om att ställa upp. I trailern klättrar Kajsa Rosén på Örnberget och Erik Lundqvist på Dödskalleberget.
– Jag vill göra kortare webavsnitt, runt 5 minuter långa, som handlar om olika personligheter i Sverige och Norge. Jag kommer att filma en del i Norge.

Alexander Rydén in action när han filmar Kajsa Rosén på Örnberget i Stockholm. Foto: Alexander Rydén
Alexander Rydén in action när han filmar Kajsa Rosén på Örnberget i Stockholm. Foto: Stefan Ösund
Alexander Rydén, 25, kommer från Edsåsdalen utanför Åre och arbetar som fotograf med inriktning på actionsport. Bland uppdragsgivarna finns Peak Performance, Red Bull, SVT, Universal Music och TV4 Sport.
Han är själv en duktig klättrare och har redpointat flera 8a+ och 8a. En förutsättning för att kunna filma en sport bra är att man förstår och känner till sporten, menar Alexander.
Hittills betalar han filmprojektet ur egen ficka.
– Jag har inlett kontakten med några potentiella sponsorer och väntar på svar. Men just nu är det ett ideellt projekt.
En drönare är en liten radiostyrd helikopter som man kan montera en kamera på. Man styr drönaren från backen och ser vad som filmas på en bildskärm.
– Man måste ha tungan rätt i munnen. Det är ofta ganska trångt kring klätterklippor och man måste se upp så man inte krockar med klippan, träd eller klättraren, säger Alexander Rydén.