Matilda Söderlund gör 8b+ i Rodellar

Foto: Javi Pec, http://javipec.blogspot.se/
Matilda Söderlund klättrar Eclipse cerebral (8b+) i Rodellar i Spanien. Foto: Javi Pec, http://javipec.blogspot.se/
Matilda Söderlund är på väg tillbaka efter sin fingerskada. Hon är just nu i Rodellar i Spanien och har gjort en 8b+ redpoint och en 8a onsight.
Sveriges mest framgångsrika tävlingsklättrare, 22-åriga Matilda Söderlund, tvingades ta ett långt tävlingsuppehåll förra året när hon skadade ett ligament i ett finger. Dessutom studerar hon numera på Handelshögskolan i Stockholm, vilket kräver mycket tid.
– Så det har inte blivit så mycket träning för min del, men det känns bättre och bättre för varje dag här i Spanien, säger hon.
Det hårdaste ticket i Rodellar hittills är Eclipse cerebral (8b+) i sektorn Cueva de los cazadores. Den var tidigare graderad 8b, men anses hårdare numera sedan grepp har gått sönder.
– Jag testade moven den första dagen här och gjorde den på tredje försöket, berättar Matilda Söderlund.
Hon har även gjort Les chacals (8b) på tredje försöket, klassikern Gracias fina (8a) onsight och satt inte mindre än tre 8a+ på andra försöket: Las dos golondrinas de la piscineta, Aporia och Cachaca caliza.
Onsightförsöket på Aporia gick om intet när ett grepp i insteget plötsligt gick sönder. Och på Cachaca caliza föll Matilda på sista greppet. Så hon har varit minst sagt nära att få en 8a+ onsight på listan för årets sända leder.
Matilda Söderlund har som bäst redpointat 8c+ och gjort flera 8b onsight. Hon har beslutat sig för att stå över alla tävlingar under sommaren 2014 för att ladda batterierna och bygga upp formen.