Hannes Puman till semifinal i världscupen i Chamonix

Foto: Heiner Schmidl/www.kletterzentrum-imst.at
Hannes Puman. Bilden är tagen vid Europacupen i lead för juniorer i Österrike i juni, då Hannes vann sin klass. Foto: Heiner Schmidl/www.kletterzentrum-imst.at
Hannes Puman gick på torsdagen vidare till semifinal i kvalet i världscupen i lead för seniorer i Chamonix.

Puman stannade på 19:e plats när de två kvallederna hade klättrats, vilket räckte till en semifinalplats.
– Det är kanon, riktigt vasst av Hannes. Han klättrade mycket bra och särskilt på den första kvalleden då han låg på 15:e plats, säger förbundskaptenen Reino Horak.
Tävlingssäsongen har hittills varit fantastisk för 16-årige Hannes Puman. Den 1 juni vann han sin klass i Europacupen i lead för juniorer i Österrike. Och två veckor senare tog han en femteplats i junior-EM i lead i Skottland.
Fredrik Serlachius gjorde sin debut i en seniortävling och lyckades placera sig på 67:e plats.
– Det gick bra i den första kvalleden, tyvärr gjorde han en liten miss på den andra kvalleden och halkade ned. Men han gjorde sitt bästa och det finns absolut inga prestationskrav. För honom var det viktigaste att njuta av att klättra och försöka ha så kul som möjligt, säger Reino Horak.
Tävlingarna, som sker på en utomhusvägg, präglades av dåligt väder. Det ser inte bättre ut de närmaste dagarna, på lördag är det risk för åska.
– Det har duggregnat hela dagen och är väldigt kallt. Det blir svårt att känna greppen, man tappar känseln i fingrarna efter 25 moves. Sedan var det väldigt tuffa leder, ingen lyckades toppa ut. Förhållandena gör vår prestation ännu bättre.
På förstaplats i herrarnas kval kom Sachi Amma (Japan), följd av Sean McColl (Kanada) och Ramón Julian Puigblanque (Spanien).
På fredagen hålls kvaltävlingarna för damer. Katrin Amann och Stella Plantin försvarar de blågula färgerna. På lördag är det dags för semifinaler och finaler.
Fullständiga resultat på IFSCs  hemsida (International Federation of Sport Climbing).