Klättring fick Jaime att lämna drogerna

17-årige Jaime är en av de bästa klättrarna bland barnen från Monterrey. Foto: Raff Limms/Museo Mutante
17-årige Jaime är en av de bästa klättrarna bland barnen från Monterrey. Foto: Raff Limms/Museo Mutante
Jaime började sälja thinner och cannabis på gatorna i Monterrey när han var 11 år. Mamman är död och pappan sitter i fängelse för mord.
Nu har 17-åringen börjat klättra och fått jobb, tack vare den svenska organisa-tionen Escalando Fronteras.
Jaime är ett av många barn i Mexiko som växer upp i en värld som består av våld, narkotika och missbruk. Hans bror och flera närstående har blivit mördade, andra släktingar arbetar för drogkartellerna.
Första gången han klättrade flög han upp på klippan.
– Han visade sig vara riktigt bra, en naturlig begåvning. Han lade av med drogerna och började träna på egen hand, han gjorde situps och pullups hemma i kvarteret. Vi hjälpte honom att börja arbeta hos en släkting som säljer matvaror i ett marknadsstånd. Klättring är en personlig utmaning för honom, berättar Rory Smith från Escalando Fronteras.
Organisationen bildades i Lund förra året av klättrarna Rory Smith, Nicklas Karlsson och Anton Nilsson, alla medlemmar av Skånes Klätterklubb, samt Javier Hernandez, som arbetar för FN-organet UNODC i Monterrey.
De ville hjälpa de utsatta barnen i Mexiko och kände att klättring var en bra metod.
– Vi funderade kring vad vi kunde förändra hos barnen, i deras sätt att tänka. Klättring är ett sätt att bygga upp förtroenden och en tro på sig själv. Man får arbeta med rädslan och att inte ge upp när det blir tungt. Klättring har också en snabb utvecklingskurva i början, man får känna att man kan göra saker man först trodde var omöjligt, säger Nicklas Karlsson.
Rory Smith åkte till Monterrey i september och arbetade där fram tills mars i år. Han och flera medhjälpare tog ut omkring 100 barn till bergen utanför staden, där de fick klättra på topprep. De besökte också barnens familjer och skolor och försökte få dem att lämna droger och kriminalitet.
Flaco, Adrian och Edwin i Lomas Modela, ett av de fattigaste stadsdelarna i Monterrey. Numera går de i skolan och är fria från droger. Foto: Raff Limms/Museo Mutante
Flaco, Adrian och Edwin i Lomas Modelo, ett av de fattigaste stadsdelarna i Monterrey. Numera går de i skolan och är fria från droger. Foto: Raff Limms/Museo Mutante
Barnen i Monterrey har förlorat alla visioner om framtiden. De har ofta gett upp, menar Nicklas.
– De lever i en verklighet där våld är vardagligt förekommande och föräldrarna oftast inte är närvarande. De har drog- eller alkoholproblem, är med om tonårsgraviditeter och känner ett hot från polis, skola och myndigheter. Hela civilsamhället kämpar emot dem. Organiserad brottslighet är ett av få alternativ för att överleva.
Nu försöker Escalando Fronteras samla ihop pengar för att bygga en liten klättervägg i Monterrey. Organisationen får hjälp av volontärer, som driver arbetet på plats.
I det senaste numret av tidningen Bergsport, nr 162, kan du läsa mer om Escalando Fronteras.