Paula Voldner gör Electric Avenue (8a) i Bohuslän

Foto:  Erik Nordbye
Foto: Erik Nordbye
Norskan Paula Voldner, 25, har gjort Electric Avenue (8a) på Skälefjäll på egna säkringar. ”Det var bra förhållanden och god karma vid klippan”, säger Paula.
Electric Avenue är en av Bohusläns klassiska prövostenar och sattes upp som en bultad tur av Henrik Bolander för 20 år sedan.
I går söndag blev Paula Voldner från Oslo den första kvinnan att göra leden på naturliga säkringar.
– Man ser leden när man kommer till Skälefjäll, den utmärker sig som en fantastisk linje. Men även om jag varit mycket på Skälefjäll de två senaste åren så prövade jag Electric Avenue för första gången för bara en vecka sedan. Jag har haft respekt för linjen, den är så mäktig, berättar Paula.
Hon var där med landsmannen Martin Skaar Olslund, som vållade rabalder när han för tre år sedan självsvåldigt kapade borrbultarna på Electric Avenue. Syftet var att visa att den gick utmärkt att leda traditionellt.
– Martin gav mig beta på både flytten och säkringarna, säkrade mig på topprep och var en väldigt tålmodig säkrare i två dagar, berättar Paula.
Hon återvände till Skälefjäll ett par dagar senare, kände ånyo på leden på topprep och testade till slut att leda den.
– Då var jag sliten och nervös och föll på kruxet, cirka åtta meter från toppen. Men det var en ”icebreaker” att pröva att leda den.
Foto: Erik Nordbye
Foto: Erik Nordbye
– I går körde jag ned över dagen från Oslo och gjorde den på dagens första ledförsök. Eftersom jag redan hade tagit ett fall på kruxet i en kil jag inte var hundra procent nöjd med, men som höll, så klarade jag att fokusera mer på klättringen och var inte så nervös.
– Leden har ett väldefinierat krux, som är både tekniskt och fysiskt, ganska nära toppen. Och man får ingen ordentlig vila dessförinnan. Jag hade aldrig gjort hela leden på topprep innan jag klarade den på led, så när jag kom förbi kruxet var jag lite nervös för att falla de sista metrarna. Men det var bra förhållanden och god karma vid klippan, så det gick!
Paula Voldner satte därmed sin svåraste tradled. Förra året gjorde hon kilturen Kvinner og barn (7c+) på Lier utanför Oslo.
Hon tycker Electric Avenue är äventyrlig och glest säkrad, men inte farlig. Även om man riskerar långa fall är alla säkringar bra.
– Det är en stor skillnad. Det är kul att klättra så hårt man kan utan att vara rädd. På Electric Avenue är flytten så pass hårda att om jag dessutom hade varit rädd så vet jag inte om det hade gått, jag var liksom tvungen att stänga ute de känslorna.
Paula Voldner är den andra kvinnan som gör Electric Avenue. Malin Holmberg från Sverige klättrade den 2008, men använde då bultarna.
– Det är fantastiskt att Paula gjorde den. Det är på tiden att fler tjejer pushar graderna på kil. Electric Avenue är en en av de finaste lederna jag någonsin har klättrat, säger Malin.
2009 blev Malin Holmberg den första kvinnan i Norden att göra 8a på egna säkringar. Det var leden Crackoholic på Ulorna som fick den banbrytande bestigningen.