Två svenska ungdomar till final i junior-EM

Junior-EM arrangeras på klättergymmet Ratho i Skottland. Foto: http://www.eica-ratho.co.uk/
Junior-EM arrangeras på klättergymmet Ratho i Skottland. Foto: http://www.eica-ratho.co.uk/
Hannes Puman och Ymer Alber går vidare till final i junior-EM i lead. Det står klart efter lördagens kvaltävlingar i Edinburgh.
– Vi var nära något riktigt stort. Efter den första kvalleden var fem svenskar i final, men efter den andra kvalleden föll tyvärr tre bort, säger förbundskaptenen Reino ”Nicki” Horak.
Hannes Puman imponerade ännu en gång genom att ta förstaplatsen i sin grupp Ungdom A.
– Han är stabil. På den andra leden sade jag åt honom att klättra ”safe” eftersom leden var lite balansig. Hannes klättrade försiktigt och toppade nästan ur.
Ymer Alber gjorde sin andra landslagstävling någonsin och skrällde genom att komma på åttonde plats i Ungdom B, vilket gav honom en biljett till finalen.
– Ymer fyllde 14 år i fredags, så det här var en bra födelsedagspresent, säger Reino Horak.
Katrin Amann och Fredrik Serlachius klättrade bra och var ytterst nära en finalplats. De hamnade på 13:e respektive 14:e plats.
– Katrin toppade ur på den andra kvalleden, men klippte ankaret tre sekunder för sent. Det går inte att vara närmare, säger Reino Horak.
Kajsa Rosén, som också var i final efter den första kvalleden, hamnade till slut på 19:e plats. Övriga deltagande svenskar var Samuel Wingårdh och Freja Duncan, som kom på 28:e respektive 22:e plats i sina klasser.
Fullständiga resultat finns här. Finalerna hålls i morgon söndag.