Bultkonflikt i Bohuslän tas upp av SKF:s styrelse

Foto: Jens Larssen
Foto: Jens Larssen
Tvisten kring Lilla Långevik i Bohuslän fortsätter. En klättrare från trakten kapade i går ett stort antal bultar på klippan.
– Det är tråkigt att det uppstått en konflikt och att den fortsätter eskalera, säger Jacob Sternius, SKF:s ordförande.
Enligt hemsidan 8a.nu har ett 50-tal bultar som utgjorde firningsankare avlägsnats från det nybultade berget vid Lysekil.
– Vi kommer att ta upp händelsen på styrelsemötet på tisdag. Vi tänker inte bara diskutera choppningen av bultarna utan hela den konflikt som uppstått i Bohuslän, säger Jacob Sternius.
– Jag informerade styrelsen i går kväll och jag har haft ett långt samtal med ordföranden i Bohusläns Klätterklubb nu på morgonen.
Under de senaste månaderna har ett 70-tal leder bultats på Lilla Långevik av 8a.nu-redaktören Jens Larssen och den lokala entreprenören Fredrik Lundqvist.
De har fått kritik av Bohusläns KK, men även av andra klättrare, som anser att duon struntat i områdets bultpolicy och gått sin egen väg utan att lyssna på andras synpunkter.
– Bultfrågan har alltid varit omgärdad av kontroverser, men i det här fallet har det nått en ny nivå. Såvitt jag vet har det varken placerats eller choppats så många bultar i Sverige på så kort tid förut, säger Jacob Sternius.
Styrelsen i SKF tar upp frågan på eget initiativ, förbundet har inte fått några propåer utifrån.
– Klättringen i Sverige är demokratiskt ordnad och SKF har fått klubbarnas förtroende att vara högsta beslutande organ. Den här konflikten måste lösas med demokratiska principer, det är därför vi har en organisation, säger Jacob Sternius.