Ensamklättraren Saku laddar inför nya bestigningar

Saku Korosuo från Umeå var ensam på bergväggen i fem dagar när han klättrade Zodiac i Yosemite. Nu planerar han en ny big wall-utmaning – utan replagskamrater.
Inför hösten 2014 är det åter Yosemite som lockar 35-åringen, men han har ännu inte riktat in sig på någon särskild led.
– Jag vill klättra något lite svårare och längre än vad jag gjort tidigare, säger Saku.
Han och hustrun Anu flyttade till Sverige från hemlandet Finland för fem år sedan. De andra medlemmarna i Umeå Klätter- och Högfjällsklubb har lärt känna paret som högpresterande klättrare med en imponerande bredd.
Och nu ska de flytta igen, denna gång till Österrike.

Foto: Saku Korosuo
Foto: Saku Korosuo
– Jag och min fru ska arbeta där. Vi åker ned och klättrar i tre veckor innan vi börjar jobba.
Saku Korosuo har bouldrat 7c+, klättrat flera 8a , gått en M10 i Rjukan och är erfaren på storväggar och i alpin miljö. Förra året satte både han och Anu den kilsäkrade Mustang (8a) i Cadarese i norra Italien.
– Jag tycker nog det är roligast med hårda tradleder. När man klättrar sport har någon annan bestämt när man ska klippa en säkring eller när det blir runout. När man klättrar trad får man bestämma själv hur säkert det ska vara. Om man är rädd sätter man många säkringar.
– Man litar ofta på bultar, men ingen vet hur bra de håller egentligen. De kanske har suttit i 20-30 år, säger Saku.
Hans resa till Yosemite i september förra året gav rubriker i finsk press. Han aidklättrade ensam:

  • West Face på Leaning Tower (V 5.6 C2F) på 12 timmar och 29 minuter
  • The Prow på Washington Column (V 5.6 C2F) på 20 timmar och 3 minuter
  • Klassikern Zodiac på El Capitan (VI 5.7 C3F) på fem dagar

Inför varje replängd gjorde Saku Korosuo ett ankare och säkrade sedan sig själv med en Silent Partner. När han klättrat klart replängden firade han sig ned. Därefter jumarerade han upp igen samtidigt som han rensade.

Foto: Saku Korosuo
Foto: Saku Korosuo
– Jag gillar att klättra ensam. Man bestämmer själv när man ska vakna och hur länge man ska klättra. Jag hade ingen väckarklocka utan sov så länge som jag ville. Jag klättrade till fem-sex på eftermiddagen så jag kunde laga mat medan det fortfarande var ljust. Det enda som är lite tråkigt när man är ensam är att det är svårt att ta bra bilder…
Alla tre leder gjordes clean aid, d v s utan hjälp av hammare.
– Jag använde många peckers, men jag handplacerade dem och använde dem som hooks. Om man ska klättra Zodiac cleant är man beroende av att det sitter gamla copperheads kvar på vissa sektioner, och det gjorde det. Jag hade hammaren och fyra copperheads i hissäcken, men jag använde dem aldrig.