Här vinner Hannes Puman Europacupen i Imst

Foto: Heiner Schmidl www.kletterzentrum-imst.at
Foto: Heiner Schmidl www.kletterzentrum-imst.at
Hannes Puman, 16, vann sin klass i Europacupen i lead i Österrike på söndagen.
– Det känns väldigt bra, säger han.
16-åringen från Eskilstuna tog förstaplatsen med stor marginal. Hans grupp Ungdom A klättrade samma finalled som de något äldre juniorerna och Hannes kom högst av alla tävlanden.
– I början kändes det inte så bra, sedan kom jag till en vila. Efter det kändes det ganska bra. Väggen i Imst är jättehög och leden var 8b, kanske 8b+. Jag tror jag kom 56 moves och då hade jag sex-sju moves kvar, berättar han.
Före tävlingen visste Hannes Puman inte riktigt hur formen var.
– Det var ganska länge sedan jag tävlade internationellt och jag visste inte hur bra de andra hade blivit.
Hur brukar du träna?
– Jag tränar cirka 20 timmar i veckan, fördelat på fem-sex pass. Jag tränar mycket bouldering och bouldercirklar, men också lite styrketräning.
Vad är roligast, ledklättring eller bouldering?
– Det beror lite på vad man är sugen på för stunden. Led är lite bökigare,  bouldering är väldigt enkelt och lätt. Men om man hittar en bra led så är det väldigt kul. Jag är mycket bättre på att tävla i lead än att tävla i bouldering. Jag vet inte riktigt varför.
 Vad är din styrka?
– På tävlingar i lead är jag ofta ganska bra på att få flyt i klättringen. Jag slappnar av och stannar inte upp och blir stressad.
På damsidan lyckades Kajsa Rosén knipa åt sig en fjärdeplats, vilket också är ett mycket bra resultat för Sverige i Europacupen.
Övriga svenska deltagare var Katrin Amann, Freja Duncan, Fredrik Serlachius, Ymer Alber och Samuel Wingårdh. Fullständiga resultat finns på IFSC hemsida. Om knappt två veckor åker samma ungdomar till  Edinburgh för att delta i junior-EM i lead.