Sharma rensade Era vella (9a) med tandborste

Said Belhaj klättrar Era vella (9a) i Margalef.
Said Belhaj klättrar Era vella (9a) i Margalef.
Said Belhaj repeterade nyligen den 45 meter långa Era vella (9a) i Spanien. Det var vännen och klätterikonen Chris Sharma som tipsade honom om leden.
– Jag såg Era vella för första gången för fyra år sen när jag och Dani Andrada var på väg till en då nyutvecklad sektor i närheten. Den såg sjukt mäktig ut, ingen kan undgå dess dragningskraft, berättar Said Belhaj.
Chris Sharma, som gjorde förstebestigningen våren 2010, tyckte att Said skulle ge leden ett försök.
– Det gjorde jag, men det var halvhjärtat. Delvis eftersom leden var ny och ganska skitig, Chris hade bara rensat den med en tandborste. Nu har den haft flera bestigningar så jag gissade att den var i bättre skick och det stämde.
Era vella ligger i Margalef, ett par timmars bilresa från Barcelona, och är en prövosten för uthålligheten. Den är 45 meter lång, så Said använde ett 100-metersrep (9,2 mm i tjocklek).
– Jag jobbade på leden on-off i några veckor, kanske i åtta dagar totalt. Leden är lång, väldigt brant och ihållande, så kruxet är att hålla ihop det. Den har egentligen inga riktigt hårda moves men heller inga bra vilor, säger Said Belhaj.
Said Belhaj har tidigare gjort fyra-fem andra 9a, graden varierar beroende på vem man frågar.