Andreas Almqvist sätter två 8A+ i Fontan

Sex veckor i Fontainebleau med familjen blev en sändarresa för Andreas Almqvist från Stockholm. Han åkte hem med två 8A+ bakom sig.
Andreas kom tillbaka med sambon Anna Gref och sonen Teo, 1,5 år, för ett par veckor sedan. Före resan hade han gjort tre 8A+ som bäst, Nutsa och Black Shadow i sydafrikanska Rocklands samt Moonlander Assis i Nockeby i Stockholm.
Nu kan han lägga till Karma och Partage i Fontainebleau på listan.
– Karma är speciell för mig, oavsett vad graden är. Jag prövade den första gången när jag var i Fontan 2010 och tyckte det var en otroligt fin linje. Den har varit ett av de problem som jag testat varje gång jag åkt dit. Men jag har inte haft en chans, säger Andreas.
Men på den fjärde resan till det franska boulderparadiset fick 27-åringen äntligen göra den. Och då gick det plötsligt lätt.
– Det var inte väntat, det bara hände. Problemet är ganska tekniskt, väldigt minimalistiskt och inte så brant. Man behöver en bra häl för att kunna dra sig upp till toppen.
Två veckor senare satte han högbollen Partage, en sex meter hög arête.
– Anna var tvungen att ta hand om Teo. Jag hade ingen spotter och bara två paddor. Det var en av de läskigaste boulderupplevelser jag haft. Jag tog mig förbi kruxet på mitten och hade inte känt på den övre delen alls, men jag visste att jag måste komma upp, berättar Andreas.
Slutet visade sig inte vara så enkelt. Plötsligt fick han symaskin i benen. Han halkade till med fötterna och psyket började göra sig påmint.
– Det var jävlar anamma och lite tur. Jag var en aning skakis när jag kom upp.
I Fontainebleau gjorde Andreas Almqvist även några 8A och 7C+. Nu är siktet inställt på personbästa, närmare bestämt Armstrong Assis (8B) i Nockeby.