Bouldra på gotländsk kalksten i helgen

Malte Åberg klättrar vid Gammelgarn på Gotland. Foto: Per-Ola Nilsson
Malte Åberg klättrar vid Gammelgarn på Gotland. Foto: Per-Ola Nilsson
Ta chansen att bli förstebestigare på gotländsk kalksten. För andra året i rad bjuder Visby Klätterklubb in till Gotland Boulder Session.
Klätterträffen äger rum 2-4 maj och sker för andra året i rad. Idén till arrangemanget föddes av Per-Ola Nilsson, som upptäckte möjligheterna att utveckla boulderingen på ön när han flyttade till Gotland 2012.
– Om det är för varmt är det svårt att klättra på granit. På kalksten har man bra stick upp till 25 plusgrader, även om det kan bli svettigt i solen. Den är inte heller lika vass, man kan klättra hela dagen med huden intakt. Nackdelen är att det kan finnas lösa partier, det gäller att läsa klippan, säger han.
Magnus Nilsson tar i under förra årets Gotland Boulder Session. Foto: Mira Tunek
Magnus Nilsson tar i under förra årets Gotland Boulder Session. Foto: Mira Tunek
Förra årets boulderträff samlade omkring 50 deltagare. Då hade Per-Ola och de andra i Visby KK borstat upp en mängd potentiella nyturer i områdena Hideviken, Husken och Asunden.
– Folk fick göra problemen som förstabestigningar. Det finns för mycket klättring här för att klubben ensamt ska kunna sätta alla nya problem. När helgen var över blev det 20-30 nya problem, från grad 4 upp till 7b.
Samma koncept gäller i år. Nu kommer boulderträffen att hållas vid Klintklinten, där det finns några etablerade problem sedan tidigare. Potentialen är stor, det går att göra över 100 nya problem.
– Klintklinten ligger vid Gammelgarn på den östra sidan. Det är den största och mest sammanhållna boulderklippan och består av en 150 meter bred vägg som är 3-8 meter hög, säger Per-Ola Nilsson.
Per-Ola Nilsson, som myntade idén med boulderträffen, vid Blocklands. Foto: Per-Ola Nilsson
Per-Ola Nilsson, som myntade idén med boulderträffen, klättrar vid Blocklands. Foto: Per-Ola Nilsson
– Det finns ytterligare en vägg som är 75 meter bred och har en stor grotta. På den andra sidan av väggarna ligger ett ställe som vi kallar för Blocklands. Där har det ramlat ned block som man kan klättra på.
Visby Klätterklubb har hyrt en camping för att kunna härbärgera besökarna. Det går även att hyra stugor samt en lägenhet. Mer information finns på boulderträffens hemsida.
– Vi vill gärna att barnfamiljer kommer. Men man måste vara snabb med att boka eftersom färjan kan vara full, säger Per-Ola, som nyligen valdes in som ledamot i Svenska Klätterförbundets styrelse.