Jimmy Karlsson gör 8A+ i Stavsjö

Stavsjö har fått en ny 8A+. Jimmy Karlsson från Ljungby blev först med att sätta problemet och tangerar därmed sitt personbästa.
Jimmy Karlsson, som numera bor i Norrköping, har döpt problemet till Hulken. Ett namn som växte fram under de många försöken.
– Jag var tvungen att ta i så mycket när jag gjorde de första flytten, säger han.
Området ligger i nordöstra Östergötland, på gränsen till Södermanland. Här finns ett flertal problem i varierande grader.
Ståstarten till Hulken etablerades av Olle Welin och kallas Olles Arête (6B). Flera duktiga klättrare har försökt göra sittstarten, bland andra Jocke Berglund och Sammy Dahlman, men ingen har lyckats förrän nu.
Jimmy Karlsson, 26, har tidigare gjort Black Shadow (8A+) i sydafrikanska Rocklands.
– Jag upplever att Hulken är lite svårare än Black Shadow. Det är alltid svårt att säga en grad när man sätter upp något själv, men den är definitivt det svåraste jag gjort.
– Hulken är kort och intensiv. Den ser inte så svår ut, alla grepp och fotsteg är stora. Det är inte förrän man sätter sig ned i starten som man inser att den sjukt jobbig…
Problemet börjar med ett par kraftfulla flytt. Man hamnar i en lite underlig position, lägger en häl och faller in med högerhanden på en sloper. Därefter kommer kruxet, en dyno till ett bra grepp då fötterna släpper.
Förstabestigningen har varit en utdragen process, med otaliga försök utspridda på flera år.
– Först i år lyckades jag göra kruxmovet. Då tänkte jag att det inte var så långt kvar. Men det tog ungefär fem sessions till. Det började bli ganska mentalt mot slutet, säger Jimmy Karlsson.