Minna Almqvist om Land Grabbing (8A)

Foto: Johan Blomqvist
Foto: Johan Blomqvist
Det tog bara ett par dagar för Minna Almqvist, 24, att sänka Land Grabbing (8A) vid Klövberget på Tyresö.
– Jag är otroligt glad över att ha gjort personbästa och fått göra 8A, men det var inte graden som motiverade mig, säger hon.
Minna Almqvist klev den 9 mars in i den lilla skaran kvinnor som bouldrat åtråvärda 8A. I Sverige är det förmodligen bara Anja Hodann som gjort det tidigare.
Själv tonar hon ned prestationen.
– Land Grabbing är en riktigt snygg linje, så jag är väldigt glad över att ha gjort den. Grader är bra för att visa att man kan ta sig vidare i klättringen och motiverande på många sätt, men grader är också ganska flyktigt.
– Det var en sjukt fin dag och jag hade väldigt bra sällskap. Jag var ganska rädd för urtoppningen, för mig var det verkligen inte över i slutet, så därför var jag glad över att ha kommit upp!
Land Grabbing sattes upp av Stefan Pettersson (se film längst ned). Samma dag som Minna satte problemet gjorde Jocke Berglund en sittstart, som han gett graden 8A+.
För Minna, som ”nosat” på 8A en tid, gick det relativt snabbt.
– Jag hade känt lite på Land Grabbing för ungefär ett år sedan och kom väl ihåg flytten, men inte hur de kändes i kroppen. Nu gjorde jag kanske 10-20 försök. Näst sista gången tappade jag foten och dabbade spottaren. Det kändes inte rätt så jag hoppade ned. Jag var helt slut och tänkte ”det här är sista presset, sedan drar vi”. Och då satte jag den, berättar Minna Almqvist.
Foto: Johan Blomqvist
Foto: Johan Blomqvist
Problemet börjar i ett tak. Man gör en tåkrok för att kunna etablera sig och skickar till ett grepp på läppen av överhänget. Med hjälp av en hälkrok tar man sig upp på ett svagt överhängande parti. Därefter avslutas problemet med en känslig mantling.
– Land Grabbing har så mycket av allt. Först ganska stora flytt i början, sedan en massa småflytt. Det är både crimpigt och har lite större grepp. Fotplaceringarna är viktiga med både hälar och tår, säger Minna Almqvist.
Minna har klättrat sedan mellanstadiet, men det är först de senaste fem åren hon har klättrat mycket och tränat systematiskt. Hon arbetar som ledbyggare och bouldercoach på Klättercentret i Stockholm.
Vad är det inom boulderingen som lockar dig mest?
– Frihetskänslan. Att bara förlita sig på sin egen kropp, att när man klättrar bara behöver tänka på nästa flytt. Bouldering är så lättillgängligt och enkelt till skillnad från repklättringen. Bouldering är också mer socialt, man kan sätta sig på paddan och snacka och ta en kaffe mitt i ett pass, säger Minna Almqvist.
Hon var nyligen med i Tierra Boulder Battle i Stockholm, men tävlingar har aldrig lockat henne så mycket.
– Jag har varit med i några SM, men jag har aldrig varit så tävlingsintresserad. Det är mycket roligare att klättra utomhus. Jag tycker om att snöa in på en linje på något block och ligga och tänka på det på kvällarna.

Land Grabbing from Fredrik Sydstrand on Vimeo.