Bli klättertränare – utbilda dig på högskolan

Sedan 2022 kan du utbilda dig till klättertränare på högskolenivå i Sverige. Högskolan i Dalarna, med stöd av Svenska Klätterförbundet, driver landets första högskoleutbildning på temat klättring.

Bli professionell klättertränare

Kanske jobbar du på ett klättergym eller tränar dina barn och hennes kompisar? Du kanske rent av drömmer om en karriär som professionell klättertränare? Eller så vill du fortsätta träna klättring på hög nivå och studera samtidigt? Oavsett vilket, kan klättertränarutbildningen på Högskolan i Dalarna vara perfekt för dig.

Utbildningen är en distansutbildning på halvfart som sträcker sig över fyra år. Du behöver dock bara skriva in dig på en termin i taget, vilket gör upplägget väldigt flexibelt. Notera att du behöver vara fysiskt på plats på utbildningen mellan en och fyra gånger per termin.

Utbildningen förbereder studenterna på att träna såväl vuxna som barn.

Försmak på kursprogrammet

I programmet ingår bland annat kurser om idrottsmedicin och klätterskador, ledbyggande, fysiologi och anatomi, åldersanpassad träning, pedagogik, en PT-kurs, entreprenörskap inom idrott, förbunds- och föreningslära, och mycket mer.

Du som går utbildningen kommer att ha lärare på europeisk toppnivå. Delar av utbildningen kan komma att hållas på engelska.

Utbildningen är kostnadsfri, som all annan högskole- och universitetsutbildning i Sverige.

Så söker du utbildningen

Att söka första kursen är enkelt. Sök upp utbildningen hos Högskolan i Dalarna. Inga förkunskaper krävs, endast grundläggande behörighet.

Blir du en av eleverna i höst? Foto: Marcus Kern