Lärdomar från läger i Luleå: Klättring över gränser i norr

Drygt 80 personer, barn och unga, tränare och ledare, från norra Sverige och Finland samlades på ett klätterläger i Luleå i februari. Bakom lägret stod klätterklubbarna i Kiruna, Luleå, Oulo och Skellefteå, samt Klätterhuset. Lena Unnerberg, ordförande i Kiruna Klätterklubb, delar med sig av lägret.

Stort ålderspann och många positiva klättrare från norra Sverige och norra Finland.

57 aktiva unga klättrare i åldrarna 6-23 år kom till Klätterhuset för lägret. Med sig hade de ett 15-tal tränare och ledare. En sjukvårdare var också standby.

Varför ordnade ni lägret?

– Idén föddes i samband med ett klättersammandrag med alla föreningarna i Falkberget utanför Piteå i augusti förra året. Ett läger som gav mersmak. Vi upptäckte att vår barn- och ungdomsverksamhet kunde vidareutvecklas genom ökad samverkan. Genom exempelvis läger kan föreningarna erbjuda fler utmaningar för unga klättrare i norra Sverige och Finland och skapa en större gemenskap för ökad klätterglädje. Ledare och tränare får också chans till ökat lärande genom att utbyta kunskaper och erfarenheter.

Sammanhållning vid en av boulderväggarna.

Några unga klättrare fick frågan om vad som var bra och roligt:
– Klätterhuset i Luleå bjöd på bra klättring med nya leder och klätterproblem, även för klättrarna som var på sin hemmaarena. Det var enkelt att få hjälp av en ledare då de var fler än normalt och alla hjälpte alla, oavsett klubb. Det fanns också fler och andra coacher och ledare än vanligt som kunde dela med sig av sina kunskaper, vilket var inspirerande och lärorikt. Extra roligt var att landslagets Kristoffer Lindbäck som fanns på plats i hallen båda dagarna och delade med sig av sina kunskaper, sa de unga klättrarna.

Luleåklättraren Kristoffer Lindbäck, som numera bor i Stockholm, kom ”hem” och var med på lägret. Mycket uppskattat.

Ledarna menar att den positiva känslan förstärktes av härlig musik, bra häng och discoklättring på kvällen.

Vad kan utvecklas till nästa gång?
– Vi får förslag om att lägga mycket krut på de inledande aktiviteterna på lägret så att deltagarna lär känna varandra direkt och skapa en avslappnad atmosfär, särskilt om vi delar upp deltagarna i grupper. Ungdomarna efterfrågar att gruppindelningen på nästa läger tar hänsyn till ålder, för att de lättare ska få kontakt med jämnåriga från olika orter. Det underlättar även för att anpassa klätterproblemen. Finns tävlingsmoment i programmet så är de också lättare att anpassa till grupperna om de är åldersuppdelade, så det finns utmaningar för alla nivåer. I programmet fanns föreläsningar om klättring, träning och idrottsmedicin. Dessa bör läggas i samband med exempelvis fika, så det blir ett naturligt avbrott i klättringen och samtidigt ger vila och återhämtning.

Vad lärde ni er?
– Tränarna och ledarna fick med sig en hel massa kunskaper för nästa läger. Deltagarna löste nya klätterproblem på olika nivåer, några deltagare testa att hänga upp och ner i selen för första gången, andra provade ledklättring och ytterligare några tränade nya balansövningar samt olika former för uthållighet på klätterväggen med hjälp av ledarna. Så visst blev det en hel del nya lärdomar, men det som i slutändan kanske gav mest var den pepp och inspiration som alla tar med sig hem från gemenskapen och alla deltagare på lägret. Energi som räcker till sommaren då vi siktar på att genomföra ett sommarläger utomhus.

Kul att få leka i gymmet – en yta som ofta är stängd för de yngsta.

Så här såg lägerplaneringen ut:

Dag 1:
Välkomnande och säkerhet
Föreläsning av Kristoffer Lindbäck, om klättring
Fri klättring (grupperna roterar mellan stationer med olika klätterproblem/träningsmoment)
Tävling, fem olika tävlingsmoment varav fyra olika (Boulderproblem och ledklättring)
Fri klättring
Prisutdelning
Discoklättring

Dag 2
Uppvärmning/yoga
Fri klättring
Föreläsning av Kristoffer Lindbäck, om träningsbelastning och träningsskador