Ny guidebok över Hægefjell

En ny förare har släppts över boulderingen och repklättringen vid Hægefjell i Nissedals kommun i Norge.
Författare är Tina Jörgensen, som är grundare av det norska förarkooperativet Gryttr. Boken innehåller 16 utvalda multipitchleder på Hægefjell och är alltså inte heltäckande för repklättringen på berget, men klassikerna är med och boken innehåller dessutom all bouldering i området.
Lederna beskrivs med en kombination av drönarfoton och ritade topos. Samtliga 16 leder som valts ut har testats, rensats och fått gamla bultar utbytta.
Det är första gången som boulderproblemen presenteras i bokform.
– Boulderingen vid Hægefjell är något av det bästa vi har i Norge. Just nu finns 200 linjer som är samlade på ett litet och kompakt område. Det mesta går på fristående block med bra landningar och det är bra spridning på graderna. Jag är mycket nöjd med att kunna presentera boulderingen i äkta Gryttr-stil, säger Tina.
Historien bakom föraren börjar redan hösten 1996 då Tina Jörgensen klättrade sina första leder på Hægefjell.
– Då hade jag redan gått många storväggsturer i Norge. Även om Hægefjell var ett ”snällt” berg blev jag fascinerad av och förälskad i det vackra landskapet och hur tillgänglig storväggsklättringen var. Ungefär samtidigt började min vän Einar Landmark att bouldra under Hægefjell, berättar hon.
–  2018 blev Einar tillfrågad om att vara boulderguide under klätterfestivalen i Nissedal. Då följde jag med för att kolla in möjligheterna för att göra en boulderförare.
Fler anslöt till projektet. Nils Rune Birkeland från Kristiansands Klätterklubb och Thor Inge Hansen från Grenland Klätterklubb började rensa och bulta om många av multipitchlederna. Förra året valde de ut vilka leder som skulle vara med i boken och började dokumentera dem noga.
–  Med goda eldsjälar både inom rep och bouldering var vi ett bra team, säger Tina.
Tillsammans hjälptes de åt att rätta till fel som funnits i tidigare dokument. Den sista leden provklättrades och fick ledbeskrivningen justerad den 12 augusti, samma dag som boken trycktes.
–  Många reser till Hægefjell och gör sin första storväggstur och då måste informationen vara korrekt.
Gryttr har tidigare gett ut flera förare, exempelvis Bouldering i Bohuslän i samarbete med Bohusläns Klätterklubb.
–  Gryttr är inte ett företag utan en frivillig satsning som ingen tjänar pengar på. Jag är inte ensam, viktiga svenska stöttepelare är Niklas Björnerstedt  och Lasse Svadängs. Vi är ett gäng som tycker om att göra förare, säger Tina.