Ny klätterklippa i Lysekil ska locka barnfamiljer

Foto: Jens Larsen
Foto: Jens Larsen
Vid havsstranden utanför Lysekil har Jens Larssen och Fredrik Lundqvist utvecklat en ny klippa. Lilla Långevik har ett 70-tal leder. Fokus ligger på lätta leder för barn, ungdomar och nybörjare.
Lederna vid Lilla Långevik är mellan 6 och 20 meter långa. Berget ligger bredvid en kommunal badplats där det även finns en grillplats.
– Klättringen är ofta tredimensionell och relativt brant på stora grepp. Gradmässigt ligger de jämnt fördelade mellan 3a till 7a. Merparten av lederna går på riktigt fin Bohusgranit i olika färger och ligger i en fantastisk omgivning, säger Jens Larssen.
Han är grundare till klättersajten 8a.nu och en ledande nytursmakare i Göteborgsregionen.
Jens upptäckte klätterpotentialen vid Lilla Långevik sommaren 2013 när han var där med familjen och badade. Han tipsade Fredrik Lundqvist, ägare till guideföretaget Stångenäs Kajak i Lysekil, som förde samtal med Lysekils kommun om hur friluftslivet i trakten skulle kunna utvecklas.
Jens och Fredrik borstade fram linjerna och satte bultade ankare på alla leder. Endast 15 leder är bultade i sin helhet och går att leda, resten är topprepsturer.
Skälen att utveckla klippan är delvis kommersiella. I sommar arrangerar Stångenäs Kajak familjeklätterfestivalen Lysekil Rock Junior och då ska Lilla Långevik vara en av klätterklipporna.
Fredrik Lundqvist, med Jens Larssen som bollplank, har ambitionen att göra Lysekil till ett centrum för klättring, vandring och andra friluftsaktiviteter. Framför allt med inriktning på barnfamiljer.
Förra året bultade de ett antal lätta leder vid Trellebystrand, som ligger fem kilometer från Lilla Långevik.
– Tanken är att skapa en bergsvandringsled från Lilla Långevik till Trellebystrand och bygga små stenrösen som visar vägen. Jag har en villavagn vid Trellebystrands camping där jag bor med familjen på sommaren, så det ligger lite i mitt intresse också, säger Jens Larssen.
Bultningen av Lilla Långevik och planerna på turistverksamhet är dock kontroversiella i ett anrikt tradklättringsområde som Bohuslän. Larssen och Lundqvist har fått hård kritik från enskilda medlemmar i Bohusläns Klätterklubb och Göteborgs Klätterklubb.
Bultningen strider på flera punkter mot BKK:s bultpolicy.
– De har bultat upp tidigare gjorda boulderproblem och en gammal tradled mot förstabestigarens vilja. De har också placerat bultar där det finns naturliga säkringsmöjligheter, säger Jonatan Rask, ordförande i BKK.
Klubben upplever att Jens Larssen och Fredrik Lundqvist gör lite som de vill, utan att respektera övriga klättrares önskemål.
– Det är kul att de vill främja barn- och ungdomsklättring men vi är kritiska till sättet det gjorts på. Vi upplever att bergsutvecklingen präglats av en otålighet som inte tillåtit att det kunnat gå den demokratiska vägen. Många klubbmedlemmar är ledsna och oroliga över utvecklingen och vad ett sådant här tillvägagångssätt kan leda till i framtiden, säger Jonatan Rask.