Jonas från Sverige bultar om på Railay

thaitanium-project-raylay-1
Foto: Elodie Saracco
I det thailändska klätterparadiset Railay arbetar en liten grupp frivilliga med att bulta om lederna. Jonas Wallin från Sverige är en av eldsjälarna.
Stränderna Ton Sai och Railay utanför Krabi är en av världens mest besökta klätterdestinationer. Här finns hundratals leder på formationsrika kalkstensklippor.
Men Railay har ett unikt problem. Bultar och hängare rostar rekordsnabbt, även om de är rostfria. Orsaken tros vara en kombination av väderfaktorer och geologiska fenomen.
– Vi har också fått bekräftat av en metallurg att det finns stresskorrosionssprickor i de ringar som sitter i merparten av alla ankare. Så nu byter vi även ut dem, säger 30-årige Jonas Wallin från Stockholm.
Foto: Elodie Saracco
Foto: Elodie Saracco
Hans engagemang började när han var i Thailand på klätterresa.
– Det var runt 2006-2007. Jag kom i kontakt med Shamick Byszewski, en polack som är bosatt i Kanada, och började hjälpa honom. På den tiden var ombultningen något av en individuell insats av några få människor från jordens alla hörn, berättar Jonas.
Amerikanen Josh Lyons bildade så småningom The Thaitanium Project, ett internationellt nätverk av klättrare som arbetar helt och hållet ideellt. Han gjorde även en dokumentärfilm om projektet för att samla in pengar. Varje såld film finansierar en bult på Railay.
– När Josh hade fått klart filmen så blev allt mer organiserat. Sedan dess är det mycket enklare rent logistikmässigt att få fram material samt att kunna bulta om hela väggar i stället för enstaka linjer, säger Jonas.
thaitanium-project-raylay-5
Bultarna och ankarringarna som används är gjorda av den dyrbara metallen titan. Det är det enda sättet att undvika rost.
Titanbultarna har haft olika pris och tillverkare genom åren. I dag låter The Thaitanium Project specialtillverka materialet hos ett företag i Sheffield. Priset är lägre eftersom man har fått bort alla mellanhänder.
Nya hål borras i klippan och bultarna limmas fast. Gamla bultar sågas bort med vinkelslip eller slås bort med hammare. Jonas Wallin har placerat ut omkring 350 titanbultar. Han är inte ensam svensk, andra har också hjälpt till.
Foto: Elodie Saracco
Foto: Elodie Saracco
– Nu för tiden försöker vi bulta om hela väggar när vi ändå är på plats med allt material. Vi stänger hela sektorn, sedan är vi 2-7 personer som försöker att beta av jobbet så fort som möjligt, säger Jonas.
– Det svåraste tycker jag är att förklara för människor varför vi måste stänga just den klippan i ett par dagar, och att de inte kan klättra just precis det som de planerat den dagen. Det kan låta löjligt, men vissa blir faktiskt upprörda och arga över att de inte kan klättra sitt projekt under de få dagar vi är där och bultar om. Men Josh är duktig på att medla med allmänheten och andra inblandade parter.
Varför åker du till andra sidan jordklotet för att bulta om klippor gratis?
– Varför… Har tyvärr inget bra svar, kanske för att jag har lite svårt att sitta stilla…