Generalsekreteraren: "Vi tar ansvar tillsammans"

Restriktionerna skärps i allt fler regioner. Lokala allmänna råd påverkar Svenska Klätterförbundets aktiviteter, medlemmar och medlemsklubbar. – Alla måste ta sitt ansvar, säger Emma Borggren-Franck, generalsekreterare för förbundet.

Många regioner har sedan mitten av oktober infört lokala allmänna råd för att begränsa spridningen av covid-19. Den här veckan fick även Sörmland och Kronoberg lokala restriktioner, som län nummer nio och tio i turordningen. Restriktionerna tas fram av Folkhälsomyndigheten i samråd med regionernas smittskyddsläkare.

För att möta riktlinjerna har vissa klättergym valt att införa bokningsmöjligheter, andra har presenterat grafer över trängseln i gymmet över dagens timmar och ytterligare andra – som Jönköpings klätterklubb – har tillfälligt stängt för klättring.

”Med anledning av de nya riktlinjerna från FHM stänger JKK ned all verksamhet – även för dig som klättrar privat – till den 24/11. Ta hand om er alla och håll ut ❤️💪”, skriver Jönköpings Klätterklubb på sitt Instagramkonto.

Klättercentret, med sju anläggningar i Sverige, rekommenderar hemmaträning just nu, även om de har sina hallar öppna.

”Gör det bästa av en dålig situation och kom tillbaka (finger)starkare helt enkelt. Självklart är det ok att vila också! Vi tittar på nya lösningar för alla vår hallar, så håll dig uppdaterad!”, skriver de på Instagram.

De allmänna råden skiljer sig åt mellan regionerna, men gemensamt för alla tio regionerna är rådet ”undvika att vara nära personer du inte bor med”. I alla regioner utom en, Uppsala, är rekommendationen att avstå från bland annat gym, träningar och tävlingar. Det sistnämnda gäller dock inte träningar för de som är födda 2005 eller senare.

SKF:s generalsekreterare Emma Borggren-Franck uppskattar de insatser som görs för att stoppa smittspridningen och uppmuntrar medlemmarna att rikta blickarna framåt.

Vi håller ut. Alla får ta sitt ansvar och följa råden så gott det går. Tänk på att det kommer en tid efter corona, säger hon.

Självklart gör Svenska Klätterförbundet lokala anpassningar vad gäller exempelvis utbildningar.

Emma Borggren-Franck kommenterar:

Förbundet har ställt in en del verksamhet – annan har vi anpassat efter regionala riktlinjer. Vi följer hela tiden läget och möts av förståelse från de som berörs av exempelvis inställda evenemang, säger hon.

Professionella idrottare, på nationell eller internationell seniorelitnivå, som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning får träna och tävla. I övrigt avråder myndigheterna från aktivitet, vilket slår hårt mot klättringen såväl som många andra idrotter.

Många regionala och lokala tävlingar påverkas. SM i skimo, som arrangeras i december i Åre, ligger fortfarande kvar i planeringen. Det sistnämnda kan naturligtvis ändras.

Patrik Blom, ansvarig för området Elit inom förbundet, säger:

För landslagens del bevakar vi ständigt utvecklingen och gör olika anpassningar för att främst få till bra och säkra träningsförutsättningar för atleterna, beroende på vilken ort de utgår ifrån. Det internationella tävlingsprogrammet känns i dagsläget högst tveksamt att kunna genomföras i sin helhet, både för sportklättringen och skimo, säger han.


Svenska Klätterförbundet följer kontinuerligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring covid-19 och coronaviruset. Information om hur idrottsrörelsen påverkas ges löpande av Riksidrottsförbundet.

Vi uppdaterar löpande vad som sker kring förbundets verksamhet centralt.


Fotnot: Sedan den 19 oktober har Folkhälsomyndigheten möjlighet att besluta om lokala allmänna råd, med skärpta restriktioner för hela eller delar av regioner. Regioner som just nu har lokala allmänna råd är Uppsala, Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Stockholm, Halland, Örebro, Jönköping, Kronoberg och Sörmland.