Extremt väder stoppade expedition på Annapurna

Foto: Fredrik Sträng
Foto: Fredrik Sträng
Alpinisten Fredrik Sträng, 38, tvingades i december avbryta bestigningen av Annapurna 1 i Nepal på grund av svåra väderförhållanden.
– Jag har bara varit mer rädd en gång tidigare i mitt liv och det var på K2 år 2008 då elva människor dog, säger han.
Målet var att bli förste skandinav att klättra världens tionde högsta berg, Annapurna 1 (8.091 m). Berget är känt för sina farliga laviner, utsatta och branta isfall samt förrädiska vindar. Tanken var även att bli den förste nordeuropé att bestiga berget på vintern.
Endast 191 personer har nått toppen (endast sju vintertid) och 52 har dött på berget.
Fredrik och hans två nepalesiska vänner hade isklättrat i tio timmar då det började skymma och temperaturen sjönk till -30 grader. De hade passerat enorma, överhängande isblock, men på grund av den tilltagande vinden och utsattheten för laviner beordrade han ned expeditionen för att söka skydd för natten.
– Den natten låg vi med benen och spjärnade mot tältduken för att den inte skulle blåsa sönder. Vi riskerade att kastas 700 m längre ned på glaciären. Ett stort isras gick på berget och morgonen därpå kunde vi se isklumpar stora som bilar ligga hundra meter från vårt läger. Det var inte säkert att fortsätta klättra, berättar Fredrik i ett pressmeddelande på Facebook.
Enligt Fredrik, vars team bestod av fyra man, var det omöjligt att nå toppen på grund av de kraftiga jetvindarna högre upp.
– Vi hörde ett konstant, överdådigt ljud från de upp till 190 km/h vindarna på toppen. Det lät som om det hela tiden gick laviner runt om oss.
Fredrik Sträng är känd för att prioritera säkerheten. På berget Shishapangma vände han tio meter från toppen på grund av lavinrisken. Han hade avsiktligt valt att klättra Annapurna 1 vintertid eftersom berget i stort sett var snöfritt efter den torra hösten, vilket gör klättringen säkrare.
– Jag har enorm respekt för Annapurna som bland annat kostat en av mina vänner livet. Därför ansåg jag att en klättring vintertid skulle vara det säkraste av alternativen.
Fredrik arbetar nu med sin nya dokumentärfilm I´m home, som handlar om livet efter jordbävningen i Nepal 2015 (se trailern nedan). Planen är att filmen ska vara klar och förhandsvisas i Stockholm i mars.
Samtidigt planerar han att återvända till berget.
– Annapurna är liksom K2 den heliga graalen av berg. Jag avser att göra ett nytt försök inom snar framtid och hoppas då att vädergudarna är barmhärtiga, säger han i pressmeddelandet.
Även om expeditionen fick avbrytas behöver Fredrik verkligen inte känna sig missnöjd över förra årets prestationer. Den 1 oktober besteg han Manaslu, som också ligger i Nepal och med sina 8.156 m är världens åttonde högsta berg.