Samarbete ska ge ökad fjällsäkerhet

Andreas Gustafsson från SKF känner sig trygg bland snötäckta fjäll. Foto: Oskar Brodén
Fjällsäkerhetsrådet lyder under Naturvårdsverket och jobbar med att förebygga och utbilda om säkerhet i fjällmiljö. Svenska Klätterförbundet är en av medlemmarna.
Representanter från flera myndigheter och organisationer sitter med i rådet. Dess uppgift är att dels informera och utbilda om fjällsäkerhet, dels stödja forskning och utveckling på området.
SKF har varit med i rådet i många år. Sedan i våras är säkerhetskommitténs Andreas Gustafsson vår representant.
– Klätterförbundet har närmare 11.000 medlemmar. Vi vill säkerställa och medverka till att våra medlemmar som rör sig i fjällmiljö, såväl sommar som vinter, kan göra det på ett så säkert sätt som möjligt, säger Andreas.
Andra organisationer som sitter med i Fjällsäkerhetsrådet är bland andra fjällräddningen, försvarsmakten och SBO. I september hölls ett möte på Hemavans fjällstation.

  • Vilka säkerhetsfrågor är särskilt viktiga för medlemmarna i SKF?

– Bland de frågor som Klätterförbundet lyfte på höstmötet var om det finns behov av lavinutbildningar som är anpassade för isklättrare och skidalpinister. En annan fråga var hur information från Fjällsäkerhetsrådet kan göras mer tillgänglig för SKF:s medlemmar som befinner sig i fjällmiljö för till exempel vandring, anmarscher, toppturer med mera, säger Andreas Gustafsson.
Fjällsäkerhetsrådets sajt finns information om svenska fjällområden, förberedelser, utrustning och väderprognoser. Här finns också information om markerade leder, mobiltelefoni och om att ha barnen med sig på fjälltur.
Här hittar du information om aktuell lavinfara