Nya klätterhallar i Umeå och Västervik.

Glada miner vid den symboliska första spadtaget på IKSU’s nya klätterhall. Foto Karin Person.
IKSU och Västervik Klätterklubb har länge kämpat för att få nya och bättre lokaler. Nu är det klart att deras vilja och engagemang har lönat sig. 
När Klätterförbundet frågade sina klubbar hur vi på bästa sätt skulle fördela våra IdrottsLyfts medel stod det klart att vad klubbarna mest efterfrågade var anläggningar och utbildning. Det hela är ganska självklart – bra verksamhet kräver bra klätteranläggningar och för att utvecklas som klättrare/ledare behövs utbildning. Idag är vi på bergsport.se verkligen glada när det står klart att Västervik Klätterklubb har kontrakt på ny lokal och att man tog första spadtaget på IKSU’s nya hall i Umeå.
Både Västervik och IKSU har under lång tid haft behov av nya väggar att klättra på. I Västervik gick det så långt att Miljö- och byggnadskontoret dömde ut fastigheten efter en inspektion och klubben fick sitt hyresavtalet uppsagt. Men nu är det alltså klart att Västervik Klätterklubb flyttar till nya lokaler. Fokus i Västerviks nya lokalerna kommer ligga på bouldering. Bygger drar igång under sommaren målet är att bli klar kring årsskiftet.
Sektionsordförande i IKSU Anton Mikko. Foto Karin Persson.
I Umeå är det också klackarna i taket då Akademiska Hus investerar hela 52,7 miljoner kronor i IKSU för att kunna erbjuda klättring till en bred målgrupp och utveckla sporten i hela Norrland.
– Äntligen! Nu börjar det kännas greppbart att vi efter 14 år ska få en ny hall, säger IKSU Klättrings sektionsordförande Anton Mikko.
Klätteranläggningen är en tillbyggnad av befintliga byggnader på IKSU och målet är att kunna ta emot 3 500 klättrare per vecka. Anläggningen kommer ha 17 meter klätterhöjd och hålla hög standard för att klara kraven för att arrangera  internationella tävlingar.
– Tillgången till klättring året om gör en otrolig skillnad för oss och kommer gynna alla klättra i området, berättar en glad Anton.