Bergsportpriset 2016

Foto Ola Lindberg.
Foto Ola Lindberg.
Vilken klubb, arrangör, inspiratör, klättrare och lyft vill du ska få Bergsportpriset? Hjälp oss att hitta de klubbar och klubbmedlemmar som utmärkt sig som ett föredöme och inspiration för bergsport i Sverige 2016.
Klätterförbundet delar årligen ut Bergsportpriset till  klubbar och klubbmedlemmar som genom sina handlingar eller bedrifter utmärkt sig som ett föredöme och inspiration för bergsport i Sverige.
Bergsportpriset består av fem olika kategorier – årets klubb, årets arrangör, årets inspiratör, årets klättrare och årets lyft. Vi söker kandidater till alla kategorier. Klubbar och klubbmedlemmar aktiva i Klätterförbundets alla discipliner kan nomineras.
Nominera dina kandidater genom att fylla i det här formuläret. Vi vill ha din nominering senast den 20 Januari 2017.
Här följer några axplock om vad vi skrivit om på bergsport.se under 2016.
Foto: Mattias Hammar
Fullt hus på SM i Göteborg. Foto: Mattias Hammar
För första gången någonsin genomfördes samtliga SM tävlingar i klättring på en hektisk helg i Göteborg. Värd för tävlingarna var Västkustens Sportklätterklubb med Björn Strömberg i spetsen.
Bohusläns klätterklubb tänkte  stort och välkomnade alla vänner av breda sprickor till en breddklättterträff. Ett 80-tal klättrare slöt upp från när och fjärran.
hannes-puman-vm-semi-final-paris-2016-w628
Hannes Puman under VM i Paris,
Hannes Puman är framgångsrik på VM i Paris. Han kom på 15 plats i lead och 5 plats i kombinationen.
Runt om i landet arrangerade klätterklubbar återkommande aktiviteter för att stödja integration och etablering av nyanlända.
Efter flera års strid satte Said Belhaj Papichulo (9a+) i Oliana, Spanien, och blev första svensk som klättrat 9a+.
Kajsa Rosén blev svenska klättraren att göra 8c on-sight när hon satte leden T-1 Full Equip även det i spanska Oliana.
Klättra hårt och städa medan du vilar! Foto Simon Månsson, http://www.bsfoto.se/simtrax
Klättra hårt och städa medan du vilar! Foto Simon Månsson, http://www.bsfoto.se/simtrax
Klätteraccess syd ville göra en konkret insats för vår miljö för att visa hur mycket Kjugekull betyder för oss klättrare och arrangerade en vårstädning av Kjugekull.
Kiruna Klätterklubb är med och arrangerar Sveriges största skidalpina tävling – Keb classic.
Ovan har vi bara nämnt en bråkdel av vad som har hänt i vårt land. Har du svårt att komma ihåg vad som hände under 2016? Här hittar du tidigare nummer av tidningen Bergsport!

Bergsportprisets olika kategorier

Bergsportpriset består av fem olika kategorier. Vi söker kandidater till alla kategorier. Här kan du nominera dina kandidater.  Skicka in din nominering senast den 31 Januari 2016.
Årets klubb – Vilken klubb har under 2016 varit ett föredöme och en inspiration för andra klubbar i landet?
Årets arrangör – Vem eller vilka arrangerade årets bästa träff, läger, utbildning, seminarier eller tävling/-ar?
Årets inspiratör – Vem är årets tränare, ledare, funktionär, instruktör, nytursmakare? Den person som under 2016 utmärkt sig som ett föredöme och inspirationskälla.
Årets klättrare – Den klättrare/skidalpinist som under året utmärkt sig genom en eller flera exceptionella prestationer eller bragder, både inom och utom tävlan.
Årets lyft – Årets lyft är ett stipendium på 5 000 kronor den klättrare/skidalpinist under 19 år som utifrån sina egna förutsättningar utvecklats mest och visar stor framtida potential.
Bergsportprisets olika kategorier och kriterier presenteras närmare här. Tidigare vinnare och motiveringar hittar ni här.

Bergsportprisets jury

Vill du vara med och utse vinnarna? Kontakta kansliet@klatterforbundet.se för mer information.