Isaksson från Skottland till Sotji

Olov Isaksson från Stockholms klätterklubb representerade nyligen SKF på den skotska vinterklätterträffen, tillsammans med Gustav Mellgren från Göteborg. Olov har också tävlat i Världscupen nyligen och nu är han på väg till Sotji för uppvisningstävling. Vi fick möjlighet att ställa några snabba frågor till Olov innan avfärd till Ryssland.
Hej Olov, du är nyss hemkommen från BMC:s internationella vinterträff i Skottland. Vad kan du berätta därifrån?
– Jag trodde att jag skulle gilla skottsk vinterklättring men det var roligare än jag någonsin hade kunna föreställa mig. Jag var där som svensk representant tillsammans med Gustav Mellgren.
Skottarna brukar säga ”stora äventyr på små berg” och det stämmer väl. Klättringen är jätterolig och varierad (klippa, is, snö, mossa) samtidigt som etiken (ground up och inga bultar) och förhållandena (is-/snötäckt klippa samt ofta storm och whiteout) gör det hela till en ordentlig utmaning. Jag har redan bokat en tur tillbaka i slutet av februari med flickvännen.

Slenderhead_3rd_ascent_VIII_8_2_450
Olov Isaksson under tredjebestigningen av Slenderhead, grad VIII, 8 vid den skotska vinterklätterträffen. Foto: Ian Parnell
Du har också varit med på en världscup-tävling i isklättring i Saas-Fee nyligen, hur gick det där?
– Sämre än väntat tyvärr. Jag hade hoppats pà en semi-finalplats (top 18). Det var inte så långt bort i klättermeter men jag blev bara 41 utav 63 tävlande.
Vad är dina intryck från tävlingen?
– Det var tredje gången som jag var med i Saas-Fee och det är alltid lika roligt. Man träffar klättare från hela världen och det är jättebra stämning. Jag var skeptisk första gången men återvänder nu varje år. Kan varmt rekommenderas! Ungdoms-VM går av stapeln i Frankrike till helgen men utan svenska deltagare. Jag tror att en talangfull ung sportklättrare (och det finns det många i Sverige) skulle ha god medaljchans med lite specifik träning.
Höjdpunkten i Saas-Fee var att min ryska rumskompis Nikolay oväntat kom på 4:e plats. Han hade inte kunnat resa till Ryssland för att kvalificera sig men lyckades skaffa sig ett Azerbajdzjanskt pass.
Tittar man i resultatlistan från tävlingen så ser man att den domineras av asiater och klättrare från östra Europa och Ryssland.
– Ja, Korea, Ryssland och Ukraina brukar alltid dominera. Det finns många där som satsar mer eller mindre heltid på isklättringstävlingar  större delen av året. Markus Bendler som är flerfaldig världsmästare och klättar 9a slutade förra året fast han känner sig starkare än någonsin. Han kände inte längre att han hade chans att vinna.
Kommer du att ställa upp i fler Världscuptävlingar under vintern?
– Jag hade gärna velat göra 1-2 tävlingar till men jag skadade handleden i mitten av november. Jag kan fortfarande klättra men måste vara försiktig (inga figure of fours). Jag ställde bara upp i Saas-Fee eftersom jag visste att det brukar vara snarare teknisk än fysisk klättring där.
Och så hör vi att du ska vara med i Sotji, där isklättring tydligen är en uppvisningsgren. Berätta!
– Eftersom isklättring inte är en olympisk sport så får vi inte ha en Världscuptävling i Sotji. Istället ska vi ”uppvisningsklättra” och informera besökarna om isklättring. Vi har inte fått speciellt mycket information och jag vet egentligen inte så mycket mer om upplägget. Jag får återkomma efteråt. Det ska hursomhelst bli väldigt spännande.
Du kommer att kunna läsa mer om vinterträffen i Skottland i ett kommande nummer av Bergsport.