Truls Neubeck genomgick 50 KRIS – på tolv timmar

Truls Neubeck, hängiven klättrare, tidigare ordförande för Svenska Klätterförbundet och nybliven 50-åring, genomförde i september en tokig ide i Tunaberg. Han klättrade 50 replängder på tolv timmar. Här är hans berättelse om 50 KRIS – låt er inspireras.

Truls Neubeck under 50 KRIS på Simonsberget utanför Nyköping.

Aaaah!!!”

Jag skriker till när jag, allt för trött för att rätta till mitt misstag, halkar med foten och faller handlöst med ryggen ner mot hyllan under. Egentligen kanske det inte är så konstigt, jag har klättrat i snart tio timmar och är mitt på den 38:e replängden. Men jag befinner mig på Simonsberget, bara en dryg timme från Stockholm och endast 20 meter över marken.

Det hela tog fart något år tidigare. Efter att vänt mig om inne på klätterväggen så var den där. Tummen upp och ett glatt nickande av den hälften så gamla och dubbelt så starke som hade hört vad vi pratade om. Min repkamrat och jag hade som vanligt skojat och pratat om att pröva något nytt, när jag fick ur mig idén:

”Det vore kul att klättra 50 leder på min 50-årsdag.”

Att inte riktigt märka åren som går, när det kommer till klättring, är i och för sig inget nytt. Som den där gången jag och en annan klättrare delade minnen från El Chorro. När jag undersökte om vi möjligtvis kunde ha varit där samtidigt, fick jag svaret att ”nä, då gick ju jag på dagis”. Eller som när jag log igenkännande till kåseriet om att träffa gamla klättrare som fortfarande håller på i Bohuslän, för att plötsligt inse att det kunde vara jag som var den gamle klättraren i historien.

Ja, ja så är det väl. Det är kanske är just nyfikenheten på om det okända kan vara möjligt, som gör att jag inte känner mig så gammal när jag får klättra. Idén om att göra något på hemmaklippan inspirerades vidare av alla berättelser om att hitta och skapa lokala äventyr i tidningen om framtidens alpinism. Dessutom är det inte bara Svenska Klätterförbundet och flera klätterklubbar som fyller 50 år under 2023, utan även jag själv. Alltså ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma genom att försöka klättra 50 Korta Replängder I Simonsberget: 50 KRIS.

Efter att fått tummen upp kände jag att det inte var något att backa på. När väl idén hade uttalats var det bara att sätta i gång. Hur skulle det göras, vilka leder kunde jag få med och framför allt: Vilka skulle vara intresserade av att haka på denna tokighet? Jag måste ju ha säkringspersoner med mig. Det visade sig att det var riktigt kul att klättra runt och fundera på det här. Så efter sommaren 2023 hade jag inte bara lyckats förbereda mig med en plan – jag hade även fått med några glada vänner på upptåget.

Plötsligt var det dags. Väderprognosen blev bättre och bättre ju närmare dagen kom. På morgonen den 22 september 2023 började jag leda upp för Expanding crack, en kort men fin fingerspricka längst till vänster på den vidsträckta granitklippan utanför Nyköping. Dagen hade precis börjat gry och solen hade inte riktigt fått undan nattens dagg, men leden såg ändå torr ut. Efter ett känsligt flytt ut från tvärsprickan sträcker ag mig upp mot en kant för vänsterhanden. Nej det är fortfarande fuktigt. Jag försöker lita på fötterna. Andas ut och gör flyttet. Handen glider på den fuktiga kanten, men jag står kvar och får upp fingrarna i den fina sprickan som leder brant vidare mot slutgreppet. Efter starten är jag igång. Solen stiger sakta och torkar upp graniten så friktionen blir bättre och bättre. Flera favoritleder klättras i en jämn takt, ibland länkar vi ihop replängder och den kontinuerliga klättringen gör att man kommer in i en drömsk lunk.

Klockan nio kommer den första av dagens lite svårare utmaningar. Trapp, en känslig och i början lite tunt säkrad svaspricka högt upp på väggen. Men inte bara det, innan jag ska ge mig iväg säger min replagskamrat:

– Jag har en ide, vi kan ju klättra ett Anständigt kliv också.

Tyst med öppen mun inser jag hur noggrant jag planerat den här dagen. Det normalt alldeles utmärkta förslaget att ta en annan led än vad som var tänkt, upplevs nu som helt omöjligt av mig. Som tur är finns det full förståelse för min situation. Vi är snabbt tillbaka i planen och jag kan börja den svåra klättringen. Men jag har bra stöd från min repkamrat som peppar och ger helt rätt råd:

– Kom ihåg, titta på foten och bestäm dig.

Sagt och gjort, en liten inbuktning räcker bra. Jag litar på foten, lägger tryck och ställer mig upp för att nå nästa grepp. Väl där får jag in ett perfekt fingerjam och kan lugnt fortsätta upp till toppen.

Nu börjar vi få upp farten, lederna adderas på varandra och tröttheten kommer krypande. Jag fokuserar på att klättra lugnt och metodiskt. Stå på fötterna och lägga bra säkringar. Men så står jag där på kruxet på Kirsti himmelsfärd. Ett känsligt flytt där man får pressa sig ut från sprickan för att få upp foten på nästa steg. Det känns ovanligt svårt och jag bestämmer mig för att lägga en extra säkring. När den är på plats slappnar jag av, men lite för mycket och åker av. Det är ett helt lugnt fall och jag kan snabbt börja om från hyllan. Skärpt av spänningen kan jag nu klättra leden utan problem till toppen.

Efter att fått följa den otroligt fina Sutenören klättrade vi helt till topps för en välförtjänt lunchpaus. Med på dagen var ett fint gäng med vänner som turades om att klättra med mig och vara på plats med kaffe, vatten och fika på några utvalda ställen under dagen. Vi tog en kvarts paus ungefär varannan timme, men ju längre dagen gick desto mer blev det mest vatten och snabba kalorier som var av intresse.

Handskar eller tejp krävs under en dag på Simonsberget, speciellt för den som kör 50 turer.

Vi klättrar lederna på toppen i snabb takt och efter de långa lederna i Restaurangkvarteren och den lite hemliga dimhyllan bär det av mot Svärfarsområdet. Här finns många små fina leder och det går att klättra både upp och ned lite överallt. Men först ska vi klara av Keruben, en väl så svår femmaspricka som dessutom inte verkar sett så många bestigningar de sista åren. Mossan döljer några av nyckelgreppen och vi får kämpa lite extra för att komma upp.

Men det går bra och vi fortsätter upp mot toppen på de korta men fina fingersprickorna i Änglavingar. Jag går som tvåa och min repkamrat har sträckt flera replängder ända upp till toppen. Det är nu jag faller för andra gången. Jag blir så överraskad av fallet att jag flyger med ryggen först. Hinner tänka att repet kanske är för slackt för att stoppa mig innan hyllan under.

Men det är ingen fara. Repet fångar mig mjukt.  

Efter knappt 12 timmar toppar jag till slut ut Alexis corner längst till höger på berget. Det är som vanligt svårt att etablera sig i sprickan, men sen är det rätt så straight forward. Sakta klättrar jag mot toppen. Med handen på den sista kanten undrar jag hur sjutton jag ska kunna ta mig upp, kroppen vill helt enkelt inte riktigt. Men så ser jag ett steg, flyttar fötterna och kan lugnt klättra upp. Jag sätter mig på toppen och ler, totalt har jag klättrat 50 olika och mycket fina sprickor, hörn och svan.

Nu var det ju ingen onsight direkt. Jag hade lett alla leder tidigare. Och som sagt tog jag två fall under dagen, ett förstemansfall på Kirsti himmelsfärd och ett intressant andremansfall på Änglavingar. Men vi klättrade allt som replag, där jag antingen gick som försteman, följde som andreman eller klättrade ned. På några ställen använde vi förberedda toppankare och firningsrep som lämnades och rensades efteråt.

Med det vill jag rekommendera andra att gå igenom denna 50 (års) KRIS. Inte minst för att få upp ögonen för alla olika spännande äventyr som finns att göra i närmiljön.

Ett stort tack till Eva Rimnäs, Martin Hjälle, Anita Rostén, Martin Urby, Stefan Nilsson och Åsa Martinsson som gjorde denna dag möjlig.


50 KRIS (Korta Replängder I Simonsberget), turbeskrivning

Totalt 1000 meter klättring på cirka tolv timmar.

Turen följer tydliga spricksystem hela vägen: Expanding crack (6-/6), Bertils dilemma (5-), Tango på tå (5), Ricks utsteg (6), Graviditetsleden (4+), Dirretissiman r1 & r2 (5+), Andersförfall r1 & r2 (5+), Tripp (6-), Trapp (6+), Trull (3), Pelaren r1 (5-), Graces hörn (5+), Pelaren r3 (5-), Mamman och horan (6-), Barres de Tunaberg (6), Kirsti himmelsfärd (6-), Sutenören (6+/7-), Horungen (5), Skåneleden r1 (3), Skåneleden r2 (6), Hugo (5), Josefin (5-), Toppsprickan (6-), Blyga läppar (5), Evas spricka (5), Fräcka händer (4), Tramsiga tår (5-), Dörren västkammen (3+), Raclette (6), Mullorna och pilen (5), Kamarina (5+), Fritt kaffe (4+), Sista man hem (5), Dimmornas bro (5), Keruben (5+), Änglavingar r1 & r2 (5), Harsprånget (5+), Tigersprånget (?), Christinas kakbit (4+), Flickornas vattenmeloner (4+), Bertils layback (4+), Klinkers kamin r2 (4), Sprickan (4), Krisches hörn (5+), Svärfar (3), Svärmor (4), Alexis corner (5+).