Daniel Woods gör ny 9A i Red Rock, USA

Projektet blev en besatthet. Efter flera månaders otaliga försök på sittstarten på Sleepwalker började Daniel Woods undra om han var mentalt frisk.
Tisdagen den 30 mars satte han Return of the Sleepwalker, 9A.
Texasfödde Daniel Woods är vid 31 års ålder redan en veteran inom klättringen. Han har varit professionell klättrare i många år, är nischad på bouldering och känd över hela världen.
Men han har aldrig lagt ned så mycket tid på ett projekt förut.
I januari 2019 repeterade han Sleepwalker (8C+) i Red Rock’s Black Velvet Canyon i Nevada, någon månad efter att Jimmy Webb hade gjort förstabestigningen. Den klättras med ståstart. Och direkt efteråt började Daniel känna på en lägre start.
I vintras återvände Daniel Woods till Red Rock. Nu började han nöta på projektet på allvar. På sin Instagram berättade han löpande om processen och läsarna kunde följa hans ökande besatthet.
Under mars tätnade inläggen. ”Den här linjen har tagit över mitt liv de senaste tre månaderna. Jag sover inte på nätterna på grund av den. Jag tänker inte på något annat i mitt liv” skrev Daniel, som också började lägga ut närbilder på grepp och fotsteg på problemet.
Han slutade med alkohol, tobak, kaffe och andra onyttigheter för att vara helt fokuserad fysiskt och psykiskt. Climbing Magazine berättar att han slutade bo på hotell och började campa, och började åka till bouldern ensam i sin Toyota och göra försök på egen hand.
”Hur långt kan man gå innan man exploderar?” skrev han vid ett tillfälle. I filmen nedan faller han i slutet.
Men den 30 mars var den långa resan över när han till slut satte hela problemet och kunde tillkännage förstabestigningen av Return of the Sleepwalker, världens andra erkända 9A efter Nalle Hukkataivals Burden of Dreams i Finland 2016.