Gillberg och Rosén vann boulder-SM

Kajsa Rosén, Solna KK. Foto: Björn Pohl

Markus Gillberg och Kajsa Rosén vann årets boulder-SM, som hölls i Västervik i helgen.

Pandemin satte sin prägel på tävlingen, som arrangerades av Västerviks KK. Ingen publik var närvarande och de tävlande fick själva borsta problemen mellan försöken.

Men tävlingen höll hög kvalitet och i klätterförbundets Youtubesändningar av finalerna fick tittarna höra livekommentarer från Björn Alber och Björn Pohl.

Det var herrarnas tur att inleda SM på lördagen. Vinnaren Markus Gillberg klättrade imponerande stabilt genom hela tävlingen och var ensam om att flasha samtliga problem, såväl i kvalet som i finalen.

Markus Gillberg, Kvibergs KK. Foto: Björn Pohl

– Det kändes bra att ha lite press på sig. Jag kunde ha läst problemen lite bättre, det sista i finalen var väldigt desperat, jag var nära att ramla på många ställen, sade Markus efteråt.

Hannes Puman hade det tufft i kvalet, men lyckades komma tillbaka i finalen och toppade ut alla problem fast på fler försök än Markus.

Ymer Alber gjorde en suverän insats i kvalet och flashade alla problem i likhet med Markus Gillberg, men i finalen blev han utan en topp och slutade på tredje plats.

På söndagen var det damernas tur. Kajsa Rosén, förra årets SM-vinnare, flashade fyra av fem kvalproblem och låg etta efter kvalet. Det femte problemet var hårt skruvat och ingen av de tävlande lyckades ta sig till zongreppet.

I kvalet var Kajsa tätt följd av Katrin Amann och Linda Sjödin. Och lika jämnt blev det i finalen, sista problemet blev avgörande för fördelningen på prispallen. Kajsa gjorde en solid flash och tog därmed hem sitt tredje SM-guld i rad i bouldergrenen.

I intervjun med Björn och Björn efteråt berättade Kajsa att hon blev lite omskakad när hon bommade toppen på det första finalproblemet. Därefter hade hon svårt att hitta flytet.

– Jag fegade på allt och tvekade. Jag tappade lite självförtroende efter första problemet, men då släppte jag allting och tänkte ”nu ska jag bara klättra”, sade hon.

Resultat, boulder-SM 2020 (herrar)
 1. Markus Gillberg, Kvibergs KK
 2. Hannes Puman, Eskilstuna KK
 3. Ymer Alber, Solna KK
 4. Fredrik Serlachius, Solna KK
 5. Emil Abrahamsson, Solna KK
 6. Oskar Lundkvist, Solna KK

Kompletta resultat

Resultat, boulder-SM 2020 (damer)
 1. Kajsa Rosén, Solna KK
 2. Linda Sjödin, Solna KK
 3. Katrin Amann, Eskilstuna KK
 4. Marte Håkonstad Bråten, Lillehammers KK (utom tävlan)
 5. Thea Novak, Kvibergs KK (utom tävlan)
 6. Elise Mannerstråle, Solna KK (utom tävlan)
 7. Ellen Kall, Jönköpings KK
 8. Elina Petersson, Kvibergs KK
 9. Jenny Leandersson, Kvibergs KK
 10. Linda Asterling, Kvibergs KK (utom tävlan)
 11. Lina Jakobsson, Skåne KK

Kompletta resultat