Alex Megos gör världens andra 9c

Tysken Alexander Megos, 26, på ett av sina många försök på Bibliographie. Foto: Patagonia
Världen har fått sin andra 9c. Alex Megos har gjort förstabestigningen av sitt långvariga projekt Bibliographie i franska Céüse.
Många internationella klättermedier skriver om förstabestigningen, som skedde i onsdags. Alexander Megos kallar prestationen ”en milstolpe i mitt klätterliv” och berättar på Instagram:
– I går kväll, på resans sista dag, såg det definitivt inte så bra ut efter att jag hade klantat till det första (och enda) försöket jag ville göra den dagen. Men jag föll relativt tidigt på leden, så jag bestämde mig för att göra det ökända ”ett sista press”.
Bibliographie bultades av Ethan Pringle 2009 och ligger precis till höger om Biographie, världens första 9a+ som gjordes av Chris Sharma 2001.
– När jag klippte ankaret kändes det som om alla dagar av jobb som jag lagt ned på leden passerade framför mina ögon. Med ungefär 60 klätterdagar fördelade på de senaste tre åren har Bibliographie med råge varit mitt längsta projekt hittills, berättar Alexander Megos.
Som en indikation på svårighetsgraden kan nämnas att den 26-årige tysken behövde 16 dagar på sig att göra förstabestigningen av Perfecto Mundo (9b+) i spanska Margalef 2018.
Fram tills denna vecka fanns det bara en 9c i världen, Silence i Flatanger i Norge, som sattes upp av Adam Ondra 2017.